Комисията за КТБ разпита ДАНС за финансовата стабилност на държавата

Ще бъде направен анализ с оглед евентуално разширяване на правомощията на някои институции

Мъглата около кризата „КТБ” остава и след поредното заседание на временната парламентарна комисия, проучваща случая. На днешното заседание бяха изслушани шефът на ДАНС Димитър Георгиев, директорът на Дирекцията за финансово разузнаване към ДАНС и бившият шеф на „Банков надзор” към БНБ Цветан Гунев.

Използвайки факта, че заседанието бе закрито за медиите, всички гости на комисията запазиха мълчание. Лаконична след разговорите бе и председателката на комисията – депутатката от ГЕРБ Десислава Атанасова.

Тя не пожела да каже какви отговори са получили депутатите на зададените от тях въпроси. Стана ясно, че членовете на комисията задали някои въпроси към ДАНС, отговорите на които щели да получат на следващото заседание.

Ще бъде поканен и директорът на дирекция „Противодействие на финансовите измами” в агенцията. Щяло да стане ясно как се е събирала информацията в родното ФБР.

Щял да се направи и анализ на нормативната база с оглед евентуалното разширяване на правомощията на някои институции.

Основно депутатите са се интересували от финансовата стабилност на държавата и правомощията на ДАНС в сферата. Конкретни данни Десислава Атанасова не пожела да оповести, нито пък да формулира някакъв извод за кризата в КТБ. Тя запази в тайна и разговора с Цветан Гунев.

На народните избраници трябвала още информация за проверките на място във фалиралата банка на Цветан Василев.