Българи „окупираха” Халкидики и Корфу

Пътуването до южната ни съседка се превърна в традиция покрай великденските празници

Българските туристи пак се насочиха масово към Гърция, за да преживеят цялата традиция за Великден. Истинска „окупация" от българи има на Халкидики и остров Корфу, съобщава БНР.

С леки автомобили и автобуси пристигат и днес български туристи, които избраха да посрещнат Великден в Гърция. На места в Северна Гърция има хотели, пълни само с българи. На Халкидики, Кавала и Корфу тази година великденските гости от България са много повече от миналата година, съобщават туроператорите. Островите Миконос и Санторини, които са с много високи цени през лятото, тази година предложиха за Великден достъпни оферти и това привлече интереса на българските туристи.От тази сутрин по график се движат и фериботите към всички острови, които бяха спрени поради силни морски бури.

Днес нашите сънародници бързат да приключат покупките по магазините. Интерес за чужденците представлява традиционната украсена свещ „ламбада", с която гърците пренасят в домовете си свещения огън. Най-търсена е ламбадата с фигурата на финансовия министър Варуфакис, коментират продавачите, които в последния момент я пуснаха на пазара.

В цяла Гърция се провеждат благотворителни акции в помощ на социално слабите семейства.Събират се средства и храна. Основен организатор е църквата. Компанията на градските автобуси в Солун раздаде повече от 2 хиляди безплатни карти за безработни, но ги предостави на свещениците, които реално познават състоянието на бедните в епархията.
Извънредните мерки по контрол на пътния трафик и забраната за движение на товарни автомобили са валидни до понеделник вечерта. За радост на туристите в Гърция днес се повишиха температурите и слънчевото време ще се запази и в следващите дни.