Тонев: Гонзо веднага го наказаха, да видим Моци

"Нещата по сектор А текат в доб­ри темпове"

Председателят на Управителния съ­вет на Левски Иво Тонев говори пред "Тема Спорт" за плащанията в клуба. Както е известно, дни преди последния срок за подаване на документи­те за лицензиране сините висяха с 805 000 вева. Част от задълженията бя­ха покрити, а друга тепърва предстои да бъде пла­щани. Самият Тонев също потвърди това. Шефът говори освен за належащи­те разплащания и за гос­туването на Лудогорец в Разград , както и назначе­нието на Цветан Кръстев за съдия. Той взе отноше­ние и по кунг фу изпълне­нието на Козмин Моци в сблъсъка с ЦСКА.

Г-н Тонев, по-спокойна ли е ситуацията около лицен­за на Левски вече, тъй като преди две седмици бяхте в доста трудно положение?
- Един път вече се говори по тази тема, не може да го правим през пет дена. Как­вото каза Баждеков и какво­то успяхме да направим до 31 март, направихме. Под­чертавам, че нещата се слу­чиха с усилията на всички там в клуба. Оттук на­татък от наша страна има поети финансови ангажи­менти, които трябва да из­пълним.

В последните дни след крайния срок правихте ли някакви разплащания към бивши играчи или треньо­ри?
- Няма да коментирам ни­що повече по темата в де­тайли. Но има още плаща­ния, които касаят лиценза, и трябва естествено да ги на­правим в скоро време. Една част от дължимите суми бе платена тогава, но има дру­ги поети ангажименти, кои­то трябва да бъдат изпълне­ни сега. Това е положението.

Подобрихте нещата, но все още ви е трудно...
- Нищо не мога да кажа по­вече от това, което обяви Константин Баждеков на 31 март.

От съдийската комисия назначиха за главен рефер на мача би с Лудогорец в Разград Цветан Кръстев. Как ще коментирате назна­чението и притеснен ли сте от възможни грешки в ущърб на Левски, които да наклонят везните?
- Не, няма и от какво да бъда притеснен. При положение, че се правят грешки на съдиите в полза на... или се случи поне последния мач с ЦСКА и има съдия, на когото в момента са спрени права­та. Мисля, че реферът тряб­ва да се постарае да остане незабележим на терена и да остави двата отбора да се надиграват честно и ко­ректно, за да спечели този, който е по-добър от чисто спортна гледна точка. И да не се намесва и да повлиява по някакъв начин на крайния изход на мача. Това е негова работа в крайна сметка. Та­ка че не очаквам и не мисля, че трябва да се притесним, би трябвало да се замислят и съдиите.

Преди няколко дни в едно интервю пред ТВ+ казахте, че "и слепите виждат, че се помага на Лудогорец"...
- Това няма да го коменти­рам. Каквото е минало, мина­ло е. Не искам нищо да говоря сега в часовете преди мача. Не мисля, че е коректно и необходимо да се нагнетява някакво излишно напрежение, от която и да е страна пре­ди срещата.

Георги Йорданов не отсъ­ди дори фаул за влизането на Моци с бутоните в гър­дите на Стефан Николич от ЦСКА. Действието на румъ­неца бе определено за кунг­ фу удар. Как го оценявате вие?
- Много, много добро изпъл­нение. Няма как да не се от­чете, в смисъл много добре. Всеки би го оценил по този начин.

Не беше ли нормално от Дисциплинарната комисия да накаже Козмин Моци по видеозапис за бруталното му влизане?
- Имаше един случай преди няколко месеца, в който Дис­циплинарната комисия се бе самосезирала за Георги Ива­нов. И го наказаха за три дни. Визирам това, което той на­прави срещу Ботев в Плов­див (б.а. - Георги Иванов нах­лу на терена и се опита да спре пробив на Йордан Христов, заради което бе нака­зан за 1 мач и пропусна дома­кинството на Литекс (2:2) Комисията се самосезира и в рамките на 48 или 72 часа взеха решение и го наказаха да не ръководи Левски. Каз­вам само факт, без да коментирам какво правят те и за­що го правят. Тяхно право е.

Как протичат процесите около изграждането на сек­тор А на „Герена"?

- Работим сериозно. В мо­мента продължава да се до­вършва зидарията и вече се прави шлайфаният бетон. Така че нещата текат в доб­ри темпове. Времето на то­зи етап ни позволява да рабо­тим във вътрешността на сектора, когато се оправи, ще продължим отвън с хидроизолацията.