10 млн. евро ще получи България от ЕК за разходи по миграцията

Комисията одобри днес 22 програми на обща стойност 1,8 млрд. евро

България получава 10 млн. лв. от Европейската комисия в помощ на политиките за убежището, миграцията и интеграцията. Парите са предвидени по 22 нови многогодишни национални програми по линия на фондовете „Убежище, миграция и интеграция” и „Вътрешна сигурност” до 2020 г., чиято обща стойност е 1,8 млрд. евро.

Финансирането за България е по фонда за убежище и подкрепя усилията на национално равнище за подобряване на възможностите за прием, за подобряване на качеството на процедурите по предоставяне на убежище в съответствие със стандартите на ЕС, за приобщаване на мигрантите на местно и регионално равнище и за увеличаване на устойчивостта на програмите за връщане на чужденците.

С програмата по фонда за вътрешна сигурност се подкрепят националните усилия за подобряване на управлението на границите на държавите от ЕС, особено чрез използването на оперативно съвместими съвременни технологии.

Средствата са насочени към подобряването на трансграничното сътрудничество в областта на правоприлагането и към повишаването на способността на държавите да противодействат на тероризма и радикализацията, преноса на наркотици, киберпрестъпността и трафика на хора, други форми на организираната престъпност, както и да укрепят киберсигурността.

С общ бюджет от почти 7 млрд. евро до 2020 г. двата фонда са основните финансови инструменти на ЕС за инвестиции с цел постигане на сигурност в Европа. Общо 85 на сто от средствата във фондовете се предоставят чрез национални програми и се одобряват от ЕК. Комисията управлява останалата част от средствата (около 15 на сто от общия размер).