Разбиха група за превозване на нелегални имигранти в ЕС

На територията на България е задържан един човек, уточниха от ДАНС

Задържаха петима членове на престъпна група, занимаваща се с превеждане на нелегални имигранти в ЕС при съвместна операция на ДАНС, германските правоохранителни органи и Европол. Групата се е занимавала и с търговия с фалшиви документи, фалшиви парични знаци и наркотици, съобщават от ДАНС.

На територията на България е задържан един човек от групата. При извършените претърсвания на 15 адреса са открити и иззети подправени документи за пътуване, пистолет и муниции, метамфетамини, мобилни телефони, SIM карти, компютърни конфигурации, банкови извлечения и 50 000 евро в брой.

Разследването на престъпната дейност на групата, съставена от български и турски граждани, пребиваващи в Саксония, е започнато още през март 2014 г. 

Членовете на групата са взимали по 2000 евро за неистински документи и по 3500 евро за фалшиви визи, които биха улеснили влизането на мигрантите в ЕС. Съществуват подозрения, че престъпната група е организирала трафик на хора през два канала – през сухопътната граница от Турция в България и със самолет директно от Турция в Германия. За „услугата” нелегалните мигранти са плащали допълнително 7000-8000 евро.