Нови свлачища заплашват жилищни райони

Опасните свлачища са основно в Кърджалийско и в община Сатовча

2/3 от 30 нови свлачища заплашват жилищни райони, предупреди доцент Стефчо Стойнев от Минно-геоложки университет.

„Говорейки за 30-те нови свлачища, 2/3 от тях засягат жилищни сгради и инфраструктура”, каза той в сутрешния блок на Нова телевизия.

Опасните свлачища са основно в Кърджалийско и в община Сатовча.

„Значителни са и свлачищата и по високия бряг на река Дунав, около Оряхово”, добави той.

Доцент Николай Добрев от БАН смята, че усилията трябва да бъдат насочени навсякъде.

„Изготвихме национална програма за борба със свлачищата. От 1850 свлачища в страната, 240 спешно трябва да се укрепят, още толкова трябва да бъдат третирани профилактично. В близко бъдеще и те могат да се активизират”, изтъкна Добрев.

Експертите обясняват, че е важно да се намерят пари за укрепването на свлачищата.

Вчера министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова заяви пред журналисти в парламента, че само за последните два месеца в страната ни са се активирали нови 26 свлачища, като така целият им брой става над 1850.

Тепърва обаче ще се прави оценка за това колко струват щетите от тези свлачища и от къде ще се набавят парите. Регионалният министър разказа, че начините за финансиране са няколко, като например по линия на междуведомствената комисия по бедствия и аварии, другият е от парите на общините или пък от бюджета на Агенция „Пътна инфраструктура”, а има възможност и самите министерства да бъдат бенефициенти по новата Оперативна програма „Околна среда”, в която има заделени пари за преодоляване на щетите и превенция на свлачищата.

По-рано от Агенция „Пътна инфраструктура” съобщиха, че временно е ограничено движението при 19 км по път II-84 Велинград - Пазарджик (след ж.п. прелеза при Варвара) поради свличане на скална маса.

Водачите на моторни превозни средства да се движат с повишено внимание и съобразена скорост по обходния маршрут по път III-376 Ракитово- Батак и път II-37 Батак - Пещера - Пазарджик.