Над 1850 са свлачищата в страната, обяви Павлова

Тепърва предстои да се прави анализ на щетите

Към момента в общия регистър има регистрирани над 1850 свлачища. Само за последните два месеца имаме над 26 новоактивирали се свлачища на територията на страната. Тази тревожна статистика представи пред журналисти в парламента министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова, предаде репортер на Bulgariautre.bg. Министърът поясни, че тепърва предстои да се прави анализ на щетите и необходимите средства.
"Има много активизирани свлачища и свлачищни процеси, има падащи камъни, затова предупреждаваме водачите да карат с повишено внимание", призова Павлова.
По пътя Кричим-Девин и по пътя Асеновград - Чепеларе всяка нощ има активирани свлачища, макар и в доста по-малък обем и мащаб.

Лиляна Палвова поясни, че на пътя Асеновград - Смолян днес с еластична ограда се прави специален джоб, който да събира камъните, за да не падат на пътя и да не застрашават платното преди да се направи трайното укрепване на този скат.

Държавата има няколко начина за справяне с проблема със свлачищата. Единият е по линия на Междуведомствената комисия по бедствия и аварии. Вторият е Агенция "Пътна инфраструктура", МРРБ и общините да бъдат бенефициенти по новата програма "Околна среда", в която е предвиден ресурс за мерки за преодоляване на щетите и превенция за свлачищни процеси. "Трябва да разчитаме и на бюджетен ресурс, който е изключително ограничен", призна министърът.

По отношение на увеличаването на средствата, необходими за справяне с проблема, Павлова поясни, че всяка една община ще подаде своите искания съгласно реда на междуведомствената комисия. "Сумите, които бяха общо казани на заседанието на Министерски съвет, не включват само почистването на снега, а и разчистването на свлачищата и още една много важна мярка. Очакваното снеготопене на огромни количества сняг ще повиши изключително нивата на реките. Тези средства включват огромен ресурс, необходим за почистване на речните корита, които когато са на територията на общината в урбанизираната територия са ангажимент на общините, които са направили изчисления", обясни Лиляна Павлова. Извън урбанизирана територия пък средствата са ангажимент на областните управители.

"В тази сума е и превенцията, защото на основа на научените уроци и поуките превантивно трябва да бъдат почистени коритата на реките, за да не се случи това заливане и това, което се случи миналата година", заяви министър Павлова.

Тя каза още, че и през тази нощ е имало обилен снеговалеж. "Превантивно още снощи затворихме тежкотоварното движение за цялата Смолянска област. Само за тази нощ допълнителната снежна покривка, която се натрупа, е над 25 см – в Смолянска област по високите места, и в Смолян и Кърджали също вали сняг. Продължава да вали", описа обстановката министърът.

Републиканските пътища не са затворени, проходими са при зимни условия и там няма проблем, увери Павлова.

"Там, където общините поискат съдействие за по-малките населени места и махали, до които няма достъп, ще окажем съдействие. Аз се надявам, че има мобилизация и на общините, защото в крайна сметка те имат ангажимента за общинските пътища", посочи тя.