Елмрежата в Европа застрашена от затъмнението

Портфейл

20-03-2015, 10:25

Снимка:

pixabay.com

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Проблемът е в еленергията, произвеждана от слънчевите панели

В древността слънчевите затъмнения понякога са били възприемани като знак за идваща гибел.

Слънчевото затъмнение, което се очаква по-късно днес обаче ще бъде първото голямо предизвикателство пред слънчевата енергия в Европа, пише в. "Уолстрийт джърнъл"

Слънцето ще изчезне над голяма част от Европа, като в някои северни страни светлината ще намалее с до 80%. Частичното закриване на слънцето ще постави европейската енергийна система под огромно напрежение.

Обикновено при залез слънчевата светлина отслабва постепенно за около час. Това дава време на електрическите мрежи да заместят електроенергията, произвеждана от слънчеви панели, с електричество от традиционни източници като въглища или природен газ.

Затъмнението обаче блокира светлината бързо и може да доведе до внезапна загуба на до 35 хиляди мегавата капацитет.

Това се равнява на около 20 големи електроцентрали, работещи с въглища, които едновременно се изключват от мрежата.

Традиционните централи ще трябва непрекъснато да подават енергия, за да предотвратят срив на системата и след това да свият мощностите с възстановяването на работата на слънчевите панели.

Прекъсване в прехода от слънчеви към традиционни енергийни източници може да доведе до верижни спирания на тока, предупреди Алесандро Абара, професор от Оксфорд.

От предишното слънчево затъмнение в Европа през 1999 г. енергийната карта на континента значително се промени.

Европа увеличи силно използването на енергия от възобновяеми източници - до около 20% през 2012 г. спрямо 12% през 2002 г., сочат данни на Евростат.