Не сме съгласни с реакцията на БСП, категоричен е Цветанов

Политиците са длъжни да се съобразят с желанието на българските избиратели

Инициативата на президента за провеждане на референдум заедно с местните избори ще бъде отговор към гражданското общество, а не толкова към политическите формации. Така председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов коментира обръщението на президента Росен Плевнелиев към народните избраници, предаде репортер на Bulgariautre. Според Цветанов политиците са длъжни да се съобразят с желанието на българските избиратели и да им дадат възможност да се изкажат дали искат задължително гласуване, електронно гласуване и въвеждане на мажоритарен вот.

Цветан Цветанов потвърди, че има желание за реформи. "43-то Народно събрание има ясна визия за търсене на политически консенсус", увери Цветанов и направи съпоставка с предишния парламент, когато, по думите му, нямало никакъв консенсус, а единствената политика, която се правила от мнозинството, била да има конфронтация и парламентът да работи в метални заграждения в продължение на повече от година.

"Не сме съгласни с реакцията на "БСП лява България". Те говорят за това, че някои от оперативните програми не са стартирали", заяви Цветанов и припомни, че в края на мандата на първото правителство на ГЕРБ през 2013 г. стратегическото споразумение с ЕК е било вече готово. "В рамките на една година от управлението на тогавашната Тройна коалиция – БСП, ДПС и "Атака" два пъти беше връщано това стратегическо споразумение поради неточности в начина, по който трябва да бъде подписано", допълни депутатът.

Той обясни, че този финансов програмен период е започнал през 2014 г. и на база управлението на Тройната коалиция, се е получило забавяне.

Лидерът на ПГ на ГЕРБ коментира и изказването на държавния глава по отношение на реформите в енергийния сектор. "Трябва да има регулатори, които да отговорят на очакванията на потребителите, но също така трябва да се съобразим с посланието, което направи президентът за реформи в сферата на образованието", подчерта Цветанов с призива законът да бъде приет, защото се отлага от доста години.

"Всички сме съгласни, че трябва да има реформи в съдебната система, сектор "Сигурност" и сме длъжни да намерим политическия консенсус, с който да можем да изпълним ангажимента си към българските избиратели и ЕК", уточни зам.-председателят на партия ГЕРБ.

"Президентът изрази категоричната си подкрепа за електронно управление. Това е гаранция за прозрачността, която всеки български гражданин иска и президентът маркира точно тези параметри, които ще дадат възможност за прозрачност и пълна гаранция за обществените поръчки, които се провеждат", увери Цветанов.