Кунева ще обсъжда в Брюксел българското председателство на Съвета на ЕС

Вицепремиерът ще се срещне и с българите, работещи във високите нива в европейската администрация

Вицепремиерът по координация на европейските политики и институционалните въпроси Меглена Кунева ще бъде на работно посещение в Брюксел и Берлин от 16 до 19 март, съобщиха от пресцентъра на Министерски съвет.

Днес вицепремиерът ще проведе среща с еврокомисаря по миграция и вътрешни работи Димитрис Аврамопулос относно общата европейска политика в областта на миграцията. Кунева ще се срещне и с българите, работещи във високите нива в европейската администрация, като акцент на разговора ще бъде българското председателство на Съвета на ЕС и възможностите българите в евроинституциите да участват активно в процеса.

Утре вицепремиерът ще вземе участие в Съвет общи въпроси, който подготвя предстоящия в края на седмицата Европейски съвет. В сряда Меглена Кунева ще проведе среща с Волфганг Босбах, председател на Комисията по вътрешни работи в германския Бундестаг, и депутати от Комисията по вътрешни работи и с д-р Кристоф Хойсген, министерски директор, съветник на федералния канцлер по въпросите на външната политика и сигурността относно влизането на България в Шенген.

Вицепремиерът ще участва във форум "Българското гражданско общество - двигател на политически реформи и икономически напредък". В четвъртък Меглена Кунева ще проведе среща с вътрешния министър на Германия Томас де Мезиер и министъра по въпросите на миграцията, бежанците и интеграцията Айдан Йозогуз, както и с Гунтер Крихбаум, председател на Комисията по европейски въпроси в германския Бундестаг, и депутати от Комисията по европейски въпроси.