Бъчварова ще получи същата подкрепа, която получавал и Вучков, според Цветан Цветанов

Подкрепата за кандидата за нов министър на вътрешните работи ще е в пълния си обем, увери председателят на ПГ на ГЕРБ

Когато има подадена оставка, правото е на министър-председателя да определи човека, на когото ще има доверие, за да продължи политиката и реформите, които бяха започнати в МВР. Това заяви председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов при дебатите по гласуването на оставката на Веселин Вучков като министър на вътрешните работи и назначаването на Румяна Бъчварова на негово място, предаде репортер на Bulgariautre.

„Подкрепата за Румяна Бъчварова ще бъде изцяло в пълния си обем, защото това, което наблюдаваме в последните 7 дни, са много спекулации и внушения.Колеги отляво, забравихте ли, че управлявахте само преди година и половина в условията на заграждения около парламента? Когато има подобно поведение, трябваше много по-рано да си отидете”, припомни Цветанов.

Той изрази категоричната си подкрепа за Румяна Бъчварова, като се обърна към нея с думите: „Ще получите същата подкрепа, която получаваше и Вучков. Ще имате подкрепата, за да полагаме общи усилия за борба с организираната престъпност и битовата престъпност”.

Депутатът от БСП Красимир Янков призова Цветанов да не се опитва да спекулира, че оставката на Вучков е по лични причини.

Георги Кадиев от БСП започна със стрелба от въпроси: „Кой застраши реформите в МВР? Г-н Борисов, Вие ли застрашихте реформите? Това неговият вот на недоверие към Вас ли е”.
Лидерът на „Атака” Волен Сидеров заяви, че най-доброто качество, което се е чуло за Румяна Бъчварова, е че е жена. „Това е безспорно, но недостатъчно. Няма смисъл да обсъждаме дали мъж, жена или от третия пол ще управлява”, добави той.

„На 4 март тук беше шефът на ФБР. Ето я истинската причина за оставката – службите трябва да бъдат овладени от американците. Цялото управление на шесторната коалиция се диктува от американското посолство”, посочи Сидеров.

Съпредседателят на Патриотичния фронт Валери Симеонов го попита защо не е бил на 30-годишнината от трагедията на гара Буново. „Защо две години не сте споменали нито дума срещу ДПС”, нападна го още той.

Ген. Атанас Атанасов от Реформаторския блок успокои Румяна Бъчварова, че много по-ефективно се управлява една система от човек, който не е продукт на нея.

Той се обърна и към представителите на ДПС: „Имайте малко срам, когато говорите кой е създал мафията в България, защото искам да ви питам – къде е Бисеров? Създадохте етнически корпус, с който да овладеете икономиката, и трябва да ви извадим оттам”.