Депутатите дебатират по оставката на Вучков

Премиерът предлага Бъчварова да бъде и вицепремиер, и вътрешен министър

Депутатите дебатират по оставката на министъра на вътрешните работи Веселин Вучков, която той подаде демонстративно по време на правителственото заседание преди седмица, предаде репортер на Bulgariautre.bg

При представяне на проекторешението премиерът Бойко Борисов обясни, че Вучков е подал оставка пред него в качеството си на министър на вътрешните работи и е поискал да бъде освободен от заеманата от него длъжност като член на правителството.

Борисов обясни, че проектът предвижда Вучков да бъде освободен като министър на вътрешните работи, а на неговото място да бъде избрана Румяна Бъчварова. „Тя запазва досегашната си длъжност в правителството и поема и МВР”, уточни премиерът.

При дебатите в пленарна зала Атанас Мерджанов от БСП заяви, че си отива със скандал не кой да е, а силовият министър и то не кога да е, а когато сме изложени на редица опасности за вътрешната сигурност, сред които той посочи бежанската вълна.

„Премиерът и министърът не могат да прочетат еднакво закона, който заедно приеха”, посочи депутатът и попита кой вярва на това. „Настояваме да научим истината за причините, довели до оставката на Вучков. Кой натискаше Вучков да иска оставките на главния секретар и председателя на ДАНС? Кой се опита да преметне Борисов и да овладее службите с ченгеджийски номера – реформатор номер 1 или гербер номер 2”, попита Мерджанов.

„Вместо да провеждате реформи, произвеждате скандали. Всяка седмица правителството виси на косъм. Номинацията на Бъчварова е продукт на някакво надхитряне. Не вярваме, че Бъчварова има потенциал, защото нищо няма да зависи от нея”, поясни депутатът и посочи, че от БСП няма да приемат предложението.

Росен Петров от БДЦ заяви, че от групата му ще подкрепят Бъчварова за силов министър. „Какво пречи МВР да има умен човек за шеф? Съжалявам, че не станах аз, но й пожелавам успех”, добави той.

Светослав Белемезов от АБВ посочи, че ще подкрепят проекторешението за промените в състава на кабинета.

Депутатът Димитър Делчев обяви, че Реформаторският блок ще подкрепи избора на Бъчварова за министър на вътрешните работи. „Изборът на вицепремиер придава необходимата тежест на фигурата и дава ясна заявка, че правителството ще продължи тежката реформа в сектора за сигурност”, допълни Делчев.

Каракачанов посочи, че Патриотичният фронт ще подкрепи предложението Румяна Бъчварова да бъде назначена за министър на вътрешните работи.