Опасно време в цялата страна днес

Региони

07-03-2015, 09:35

Снимка:

thechronicleherald.ca

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Сняг вали на много места в страната

Бедствено положение е обявено в Рудозем

В Смолян, Кърджали и Хасково е обявен червен код за значителни снеговалежи

Облачно и с обилни снеговалежи ще бъде времето днес над почти цяла България. Само в крайните югозападни и източни райони ще вали дъжд и сняг, съобщиха от Националния институт по метеорология и хидрология при БАН.

Потенциално опасни метеорологични явления се очакват в цялата страна. В областите Смолян, Кърджали и Хасково е обявен най-високият – червен код заради възможни значителни валежи от дъжд и сняг. В десет области в Северна и Централна България е в сила оранжев код заради очаквани обилни валежи от сняг. Предупреждението важи за Монтана, Враца, Ловеч, Габрово, Велико Търново, Търговище, Разград, Пазарджик, Пловдив и Стара Загора. За останалата част от страната е обявен жълт код.

Най-интензивни ще са валежите преди обяд. В Предбалкана и в Родопската област се очакват значителни количества, до 70-80 л/кв.м. Ще духа слаб, в източната половина от страната умерен до силен североизточен вятър и ще има условия за виелици и навявания.

Минималните температури ще бъдат между минус 1° и 4°, а максималните – между 0° и 5°, в крайните югозападни райони и по морския бряг – малко по-високи. В София – около 0°.

Над Черноморието също ще бъде облачно с валежи, предимно от дъжд. Ще духа силен и бурен североизточен вятър. Максимални температури между 5° и 7°. Температурата на морската вода е 6-8°. Вълнението на морето ще бъде 4-5 бала.

В планините ще бъде облачно със валежи от сняг, най-интензивни и значителни в Родопите. Ще духа силен и бурен източен, по най-високите върхове на Рила и Пирин югоизточен вятър. Максимална температура на 1200 метра минус 4°, на 2000 метра – около минус 7°.