Зрителите: Генчев, не се дръж като мутра и се извини на българите за "Дякон Левски”

Lucky Дом на киното завърта две български премиери от днес

Тази седмица Lucky Дом на киното ще отбележи силно българско присъствие. От днес на екран е първата част на така чакания филм на Максим Генчев “Дякон Левски”.

Още с премиерата си на 16-ти февруари лентата предизвика голяма полемика и сериозни дискусии, както  и две крайно противоположни мнения - за или против виждането на режисьора за образа на Апостола на свободата.

Продължават да валят и дискусиите в мрежата и във Фейсбук, където практически започна дебата за филма още в неговата идейна фаза. Николай Попов е написал в профила си следното:

„Предполагам , че на продуцентката Златина Филипова ще й задреме много скоро, защото тя е очаквала слава и величие за сина си Симеон (който играе малкия Левски). Аз разбирам майчина обич, но чак да хвърлиш детето си на кучетата...

Срамно е, че когато правиш филм за Левски, не си смирен, а нагъл, освирепял и невъзпитан. Срамно е да се държиш като мутра. Срамно е да се наведеш на ДПС за пари. Срамно е да вкараш цялото си семейство да ти носи греха. Срамно е да се изпокараш с целия свят.

Г-н Генчев замълчи, признай пред себе си и Бога, че си се провалил и си се продал за пари. Ти беше добър актьор, знаеш какво лайно си сътворил и то удари вентилатора. Извини се и дим да те няма.”, пише в коментара си Попов.

Димо Алексиев:

Да се говори за филма на Максим Генчев, е като да разказваш след упражнено върху теб сексуално насилие. Някои картини все още са твърде пресни, за да си спокоен. Да гледаш как безжалостно се гаврят с и без това попиляната ти идентичност, е жалко, вулгарно и много тъжно. И въпреки това… ръкопляскания. Подхващат се и се разрастват на най-малоумните места, и това е изумително. Не са хубави тези неща. Хората имат нужда като се скупчат на едно място да се покажат, че съществуват. Да бъдат част от… Без да разбират защо. Стадното чувство ги тресе и владее като подрастващи преди концерта на „Планета“. И все пак, за Левски дори и масовият цесекар е готов да сведе глава за малко и да помълчи в името на Апостола. Та, когато някой нагъл селяндур с влошена хигиена и много комплекси държи на всяка цена да ближе ухото на онова ти толкова мило, нежно и крехко усещане, което все още е останало свряно у всеки българин, и дори в минимални количества е достатъчно да създаде някаква първична форма на самосъзнаване и самоуважение на национално ниво, когато някой се отнася с насилие към нещо ценно за теб, би трябвало да се реагира категорично и на момента.

 

Другото българско заглавие, чиято премиера е днес е филмът на починалия режисьор Захари Паунов “Омбре”.

В лентата участват Валери Йорданов (режисьор на “Кецове”), Стефка Янорова, Любомир Бъчваров, Иван Ранков, Калин Вельов. Една забавно-тъжна история за приятелството, любовта и толерантността, както и за усилията да ги постигнем по едно и също време и на едно място. На съмнителен крайпътен пазар с много нелегални дейности Ангел иска да се махне от милата родина с цената на престъпление. Той ще пренесе едни наркотици в Западна Европа и няма да се върне. Но когато към сделката с дрогата местната брадясала мутра (актьорски дебют на Калин Вельов) добавя и женска плът за износ, младият мъж рухва, а насилието бликва. След размяна на удари, Ангел се озовава в компанията на група доброволни отшелници от българската цивилизация, които от 10 години насам живеят в планината.