Американското разузнаване е пленявало лидера на "Ислямска държава" още през 2004 г.

Той е прекарал почти година във военен затвор в Южен Ирак

Водачът на "Ислямска държава" е започнал трудовия си стаж като секретар, сочат нови данни от американското разузнаване, цитирани от "Скай нюз", пише "24 часа".

Истинското му име е Авад Ибрахим Ал Бадри. Коригирана е предполагаемата му рождена дата и сега се смята, че той е на 43 години. През 2004 г Ал-Багдади е бил пленяван от американски войници по времена инвазията в Ирак. Той е прекарал почти година във военен затвор в Южен Ирак, се казва в документите, които вече са декласифицирани.

Бадри бил пленен от американското разузнаване на 4 април 2004 година във Фалуджа и освободен на 8 декември същата година. Той е обявен за "цивилен затворник" и не е считан за бунтовник. За професия в документите му пишело "Административна работа (секретар). Смята се, че е задържан при акция, насочена срещу негов въоръжен приятел.

Регистрирано е още, че бил женен, а най-близкият му роднина бил негов чичо. В декласифицираните документи имената на близките му са променени. Приложена е и негова снимка от затвора, на която носи очила.

10 години по-късно бившият секретар от Фалуджа е най-мразеният терорист на планетата, ръководител на група убийци, подчинена на идеята за създаване на ислямска държава в Близкия Изток. Властите в САЩ трябва да вземат под много сериозно внимание фактът, че човекът, който е на върха на списъка с враговете им, веднъж вече е бил в техните ръце, коментира американската медия.