Египет удари "Ислямска държава" в Либия

Свят

16-02-2015, 12:56

Снимка:

defenseindustrydaily.com

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Това е отговор на обезглавяването на 21 египетски християни

Египет съобщи, че е предприел въздушни удари срещу цели на "Ислямска държава" в Либия. Това стана, след като екстремистката организация разпространи ужасяващ видеозапис, показващ обезглавяването на 21 египетски християни (копти), които групировката отдавна държеше като заложници, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Говорител на командването на египетските въоръжени сили обяви новината за ударите по държавното радио. Това е първият път, в който Кайро публично признава, че е предприел военни действия в съседна Либия, където екстремистката организация, смятана за заплаха и за двете страни, е пуснала корени от години.

В изявлението се посочва, че египетски бойни самолети са поразили скривалища за оръжия и тренировъчни лагери, след което са се върнали безпроблемно в базите си. Казва се също, че ударите са нанесени "в отмъщение за кръвопролитието и като възмездие за убийците".

Междувременно либийските военновъздушни сили обявиха на страницата си във Фейсбук, че са нанесли удари в източния град Дарна, който миналата година бе превзет от клон на "Ислямска държава", и че са убити 40-50 бойци на ИД. Видеозаписът, за който се твърди, че показва масовото обезглавяване на коптски заложници, бе публикуван снощи от радикали в Либия, свързани с "Ислямска държава", отбелязва Асошиейтед прес. Коптската православна църква потвърди смъртта на заложниците.

Убийствата показват, че е възможно екстремистката организация, която контролира около една трета от Сирия и Ирак под формата на самопровъзгласил се халифат, да е създала свой клон по-малко от 800 км от южния край на Италия. Един от радикалите във видеозаписа направо загатва за такава възможност, заявявайки, че организацията вече планира да "завладее Рим", предаде Асошиейтед прес.

Президентът на Египет Абдел Фатах ас Сиси заяви вчера, че страната му си запазва правото да отговори по свое усмотрение и в подходящо време на обезглавяването.

Университета Ал Азхар - една от най-влиятелните богословски институции на сунитския ислям, окачестви обезглавяването на коптите като "варварски акт, който няма нищо общо с която и да е религия". Базираната в Кайро институция, чийто глас е уважаван в целия мюсюлмански свят, неотдавна призова да бъдат "убивани и разпъвани на кръст" "терористите" от "Ислямска държава".

В разпространения в Туитър петминутен видеозапис се показва обезглавяването на 21 египетски християни от облечени в черни дрехи бойци. Един от палачите говори пред камерата на английски с американски акцент. "Вие, всички кръстоносци, само ще си мечтаете за сигурност, особено ако се биете заедно срещу нас. Затова ние заедно ще се бием срещу вас", казва мъжът. След това коптите, облечени в оранжеви комбинезони, са накарани да коленичат и са едновременно обезглавени.