Изложба на Ел греко открива българския Лувър

България и Испания ще подпишат Спогодба за културно, просветно и научно сътрудничество

Министърът на културата Вежди Рашидов, който е на работно посещение в Испания, и министърът на образованието, културата и спорта на Кралство Испания г-н Хосе Игнасио Верт Ортега се договориха днес за общи действия за представяне на оригинални творби на гения от Ренесанса Ел Греко в България за откриването на новия Национален музеен комплекс в кв. „500” в центъра на София, съобщиха от Министерство на културата. Идеята за подготовката на тази знакова изложба, която има за цел да покаже на българската публика творбите на прочутия ренесансов художник Ел Греко, принадлежи на Вежди Рашидов.  

Двамата министри се споразумяха да започнат усилени действия за осигуряването на тази впечатляваща експозиция във възможно най-кратки срокове, тъй като, както е известно, Националният музеен комплекс ще бъде официално открит само след няколко месеца – на 24 май, в Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост.

В българската делегация, водена от министър Рашидов, е и заместник-директорът на Националния музеен комплекс в кв. „500” Яра Бубнова, която отговаря за направлението „Чуждестранно изкуство” в новия Музей в кв. „500”. Още днес следобед тя ще проведе работна среща с директора на Музей „Ел Греко” в Толедо г-н Хуан Антонио Гарсия Кастро за възможностите за предоставяне на оригинални произведения от колекцията на музея, които да бъдат показани в Националния ни музеен комплекс в кв. „500”.

„Испания може да стане фокусна страна при откриването на новия Национален музеен комплекс в кв. „500”, като организираме за целта гостуваща експозиция с творби на най-прочутите творци на тази страна”, сподели още министър Вежди Рашидов. На свой ред министър Хосе Игнасио Верт отбеляза, че много би се радвал, ако страната ни покаже скоро в Испания изложба с образци от прочутата по целия свят българска иконописна школа.

„България търси възможности и за откриването на свой културен институт в Мадрид, който още повече ще активизира нашето сътрудничество в духовната сфера, ще улесни и контактите между творците ни”, каза министър Рашидов. Министърът на образованието, културата и спорта на Испания Хосе Игнасио Верт подкрепи желанието на министър Вежди Рашидов страната ни колкото се може по-скоро да има свой, функциониращ културен институт в испанската столица.

Сред темите, които бяха обсъждани в хода на разговора, бе и предстоящото подписване на новата Спогодба за културно, просветно и научно сътрудничество между двете страни, както и на Програмата за сътрудничество в областта на образованието, младежта и културата за периода 2015 – 2018 г. Министър Хосе Игнасио Верт приветства и предложението на министър Вежди Рашидов за активизиране и задълбочаване на сътрудничеството в областта на киното, което следва да се регламентира и от Споразумение за филмови копродукции между България и Испания.