Откриват българския Лувър на 24 май догодина

Името на най-големия български музей ще бъде решено след допитване на сайта на културното министерство

Българският Лувър най-накрая ще бъде факт. Официалното откриване на най-големия български музей ще бъде на 24 май догодина. В навечерието на Коледа, кабинетът даде „зелена светлина” за финализирането на проекта, информира Нова телевизия.

Правителството реши да слее музея на българското изобразително изкуство и галерията за чуждестранно изкуство в Национален музеен комплекс или т.нар. – български Лувър. Все още се търси най-подходящото име, което да носи музеят, като засега според допитване най-харесваното е „Квадрат 500".

Как да се казва новият музей ще решат хората, които гласуват в допитване на сайта на културното министерство. „Музеят трябва да носи късо и сигнално име, късо и сигнално и разбира се, когато говорим за национален музей – дума, която трябва да има общочовешко значение, понятно за всички”, каза културният министър Вежди Рашидов.

Това е най-големият музей у нас, разположен на 26 000 кв.м. Десетки хиляди произведения ще намерят място там.

Ще се направи ревизия във фонда на музея, който притежава над 80 хиляди творби. До края на януари експертна комисия трябва да уточни всички подробности.

„Идеята е да се започне от българското Възраждане и вече да върви в развитие цялото българско изкуство, заедно с колекциите на западното изкуство”, заяви председателят на експертната комисия Светлин Русев. В новия музей българското и чуждестранното изкуство ще съжителстват заедно.

В Палма де Майорка ще се водят преговори по повод откриването на музея тук да дойде гостуваща изложба на оригинали на Пикасо. Стискаме палци да се случи и най-накрая българският Лувър да стане факт.