Марош Шефчович: Държавите в Централна и Източна Европа трябва да имат поне три източника на газ

Налага се с изключително бързи темпове да намерим важните решения, подчерта зам.-председателят на ЕК

Всички държави в Централна и Източна Европа трябва да имат поне три източника на газ. Това каза заместник-председателят на Европейската комисия, отговорен за енергийния съюз, Марош Шефчович, след първата среща на Групата на високо равнище за изграждането на газовите връзки в Централна и Югоизточна Европа, предаде репортер на Bulgariautre.bg.

"Благодаря на България, че бяхте домакин на това важно събитие и още пред декември бяхме решили тази работна група на високо равнище трябва да бъде създадена възможно най-бързо. Ситуацията, пред която сме изправени, е много сериозна", добави Шефчович.

"Налага ни се с изключително бързи темпове да намерим важните решения, за да можем да осигурим енергийната сигурност и доставките на газ за Европа. Много се радваме, че имахме възможността по Коледа да обсъдим идеята и веднага да организираме тази работна група на високо равнище. Тя ще работи не само на политическо, но и на експертно ниво", обясни заместник-председателят на ЕК.

Той уточни, че експертите ще се занимават с въпроси, свързани с енергетиката в Централна и Югоизточна Европа. "Направихме бърз преглед на най-важните приоритетни инфраструктурни проекти в областта на енергетиката, които предстои да реализираме изключително бързо и които ще бъдат съфинансирани от ЕС.

След днес експертите пристъпват към действие за да се разработи план за действието, който да обсъдим на следващата среща на нашата работна група през юни", поясни Марош Шефчович.

"Събрахме се, за да демонстрираме нашата взаимна солидарност. ЕС е тук, за да подпомогне България и региона и заедно смятаме да предприемем мерки, за да обезпечим енергийната сигурност, за да изградим стабилен Европейски енергиен съюз", допълни той.