В София започва енергийна среща за газовата инфраструктура

Срещата от високо равнище ще обсъди доставките на синьо гориво за ЕС и предизвикателствата за България в енергийната сфера

Представители на страните от Централна и Югоизточна Европа ще обсъждат в София развитието на газовата инфраструктура в региона, сигурността на доставките на синьо гориво за Европейския съюз и предизвикателствата за България в енергийната сфера. Очаква се в срещата да участват заместник-председателят на Европейската комисия Марош Шевчович, който отговаря за енергийния съюз, както и комисарят за енергетиката Мигел Канете, предаде БНР.

В края на миналата година в Брюксел енергийните министри на държавите от ЕС, засегнати от спирането на проекта "Южен поток", и заместник-председателят на Европейската комисия Марош Шевчович се договориха за създаването на група на високо равнище за изграждането на газовите връзки в Централна и Югоизточна Европа. Тя ще работи по най-важните проекти за диверсификация на газовите доставки, а първото й заседание е в София. На срещата ще бъдат обсъдени развитието на газовата инфраструктура в региона и сигурността на доставките на синьо гориво за ЕС. Очаква се групата да оцени, дали и как създаването на газов хъб в България ще помогне за постигането на целите на Европейския енергиен съюз.

Премиерът Бойко Борисов вече представи на ЕК идеята, страната ни да бъде газоразпределителен център за държавите от ЕС в региона и за страните от Европейската енергийна общност.

В края на декември стана ясно, че България ще издаде необходимите разрешителни за "Южен поток" и ще продължи подготвителните дейности по реализацията на проекта. Позицията на Борисов е, че газопровод до България трябва да има, дори Русия да държи да изгражда газов център в Турция. „Нека да го докарат тук потока. Тука ще си направим хъбче и ще си продаваме газ, така както и Турция”, заяви премиерът.

На последната си среща Борисов и Шевчович обсъдиха готовността на Брюксел да направи оценка, как съществуващите механизми за финансова подкрепа могат да помогнат за осигуряването на финансиране за енергийните проекти. Преди дни заместник-председателят на ЕК по енергийния съюз коментира очакванията си за срещата на групата страни, участнички в спрения "Южен поток". Шевчович смята, че трябва да започнат задълбочени дискусии за промяната на енергийния пейзаж в Югоизточна Европа.

„По отношение на газовия хъб в България знам, че това е приоритетен въпрос за премиера и правителството, но разбира се, ще е много важно, как ще изглежда това предложение, каква точно ще е идеята... Защото ЕК подкрепя изграждането на такива газови центрове, ако те са прозрачни, работещи и има гаранции за търговията с втечнен газ. Всичко това трябва да бъде поставено на масата, след което ще е нужно споразумение със страните от региона, че това е пътят, който те избират. Тогава вече можем да потърсим финансиране и експертна подкрепа”, поясни Борисов.