НАТО се разполага срещу "Пирогов"

Структурата на Алианса ще е до 50 души, от които половината ще са българи

Щабът на НАТО ще бъде ситуиран в сградата на бул. "Тотлебен" №34. Масивното здание е популярно като МО2.

Тук се намира съвместното командване на силите, което ръководи операциите на войската ни у нас и в чужбина. Тук са и щабовете на пехотата, ВВС, управлението на Военна полиция.

Подготовката на координационния център на НАТО в София е в напреднала фаза и може да бъде открит до два месеца, заяви министър Николай Ненчев. Дотогава обаче трябва да се промени Законът за отбраната, с което да се разреши на българи да служат в натовския щаб на наша територия.

Структурата на Алианса ще е малка – до 50 души, от които половината ще са българи. Тя няма да има командни и управленски функции, а ще се занимава с планиране и координиране на ученията на пакта на българска територия.

"Решението за разполагане на НАТО-вски център в България е взето на срещата на върха в Уелс миналата година, така че вече няколко месеца се работи в тази посока. Няма нищо обезпокоително. Това е част от рутинните действия в рамките на Алианса. Така или иначе решихме да укрепваме колективната отбрана на НАТО. Ще бъдат предприети по-нататъшни стъпки за реализирането на плана за действие за готовност на НАТО. Той е одобрен. Планът осигурява основата за адаптиране на НАТО към новата среда за сигурност и предизвикателствата, пред които сме изправени на този етап", каза министърът на отбраната Николай Ненчев след завръщането си от Брюксел. Още по темата »