Паси: НАТО у нас ще има компютри, а не пушки

Политика

04-02-2015, 20:58

Снимка:

frognews.bg

Автор:

bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Щабът на Алианса ще е извън онези 5000 души, които са за бързо реагиране

Изграждането на команден център не представлява никаква опасност за страната ни. Това обяви пред БНТ председателят на Атлантическия клуб в България Соломон Паси.

"Решението за изграждането на тези шест командни центъра на НАТО в Източна Европа не е новина. Аз се учудвам защо толкова много се коментира това. Това е решение, което НАТО взе още на срещата на Върха в Уелс през септември. В момента то просто се прилага на практика. Решението на НАТО е отговор на предизвикателствата в света, които идват от Русия и от Ислямска държава. Щабът в България ще изпълнява командни функции, контрол. Хората ще работят с папки и компютри, а не с пушки и самолети. Щабът у нас ще и извън онези 5000 души, които ще са готови да бързо действие. НАТО се развива, НАТО се променя и се адаптира към новите условия в световен мащаб. Нормално е НАТО да изтегля част от своите части от Запад на Изток”, коментира той.

Според Паси изграждането на щабове на представлява никаква опасност за страната ни, така че не можем да говорим, че ставаме мишени. „Терористите днес се целят по цивилни обекти – метро, гари, летища. Колкото повече военна мощ има на територията на една държава, толкова повече сигурност има. Глобално погледнато 100% сигурност няма никъде”, завърши той.

Командният център на НАТО, който ще бъде открит в България, ще е на наша издръжка. Това стана ясно от думите на американския посланик в НАТО, информира bTV.

Командните центрове в общо 5 държави в Източния фланг на Алианса ще посрещат елитна част за бърза реакция и ще действат само в случай на заплаха, като няма да нападат никого.

„Върхът на копието” - така ще се казват елитните сили на НАТО за много бърза реакция.

В пет батальона ще служат около 5 500 военни. Числеността ще бъде потвърдена утре на среща на военните министри от Алианса в Брюксел. Корпусът ще се поддържа от Германия, Норвегия и Холандия. При нужда командният център у нас и в останалите пет държави ще посрещат точно тези войски.

„6-те малки командни щабове ще са с по- малко от 100 души всички ще планират и ще са готови да приемат силите с висока готовност ако са изпратени в тези държави. Новината е че от нулево присъствие в Източна Европа сега имаме 6 щаба”, заяви постоянният представител на САЩ в НАТО Дъглас Лют.

Освен у нас щабове ще има в Полша, Румъния и в трите балтийски държави.

Утре министрите на отбраната в НАТО ще решават кога започват работа новите структури и кой ще бъде отговорен за структурирането им – Алиансът или отделната държава.