Сблъсък САЩ-Европа по кризата в Украйна (обзор)

Вашингтон не се отказва от идеята за доставки на оръжия за Киев, докато европейските страни са против

Сблъсък между САЩ и Европа за разрешаването на украинската криза се заформи вчера на конференцията по сигурността в Мюнхен, пише в. „Труд". На форума стана ясно, че Вашингтон не се отказва от идеята за доставки на оръжия за Киев, докато европейските страни са против.
"Не мога да си представя по-доброто въоръжение на украинската армия толкова да впечатли президента Путин, че да го убеди, че ще бъде победен военно", заяви Ангела Меркел на конференцията. Тя пристигна на нея няколко часа след преговорите в Кремъл с Владимир Путин. Там канцлерката и френският президент Франсоа Оланд представиха новия план за примирие в Украйна, който отново остана забулен в тайна. След срещата на тримата в събота, продължила над 4 часа, те не застанаха пред медиите. Съобщено бе само, че диалогът е бил "съдържателен и конструктивен", че продължава работата по евентуално споразумение и днес въпросът ще бъде обсъден в конферентен разговор между Путин, Меркел, Оланд и украинския президент Петро Порошенко.

Меркел призна, че не е сигурна дали усилията ще се увенчаят с успех, но бе категорична, че си струва да се опита. Оланд пък посочи, че новият мирен план е "един от последните шансове" за избягване на война.

Руският външен министър Сергей Лавров изрази надежда, че новите предложения ще помогнат за прекратяване на конфликта и че може да се постигне съгласие между всички страни. "В такъв случай Русия ще даде гаранциите си", посочи Лавров.

US вицепрезидентът Джон Байдън обаче изказа недоверие към Москва. "Имайки предвид действията на Русия, трябва да я съдим по делата, а не по думите. Не ни говорете, покажете ни, г-н Путин", обяви Байдън по повод думите на Путин, че Русия не иска война (виж вдясно). Макар да не спомена директно възможността САЩ да въоръжат Украйна, Байдън бе категоричен, че Киев има правото да се защитава. А US сенаторът Линдзи Греъм заяви, че Меркел "допуска голяма грешка", като не разбира, че "въоръжаването на хора, които искат да се борят за свободата си, може да оправи нещата".