Меркел проговори след срещата с Путин в Кремъл

Западът иска да гради безопасността на Европа съвместно с Русия, а не срещу нея, каза канцлерът на Германия

Канцлерът на Германия Ангела Меркел проговори за първи път след вчерашната с Владимир Путин в Кремъл.

На нея присъства и френският преидент Франсоа Оланд. В Москва тримата обсъдиха мирния план за Украйна.

"Западът иска да гради безопасността на Европа съвместно с Русия, а не срещу нея", заяви днес Меркел преди конференция по сигурността в Мюнхен, предадоха световните медии.

По време на конференцията главнокомандващият на силите на НАТО в Европа генерал Филип Брийдлав заяви, че Западът не бива да изключва военния вариант за разрешаване на кризата в Украйна.

Брийдлав уточни, че става въпрос за изпращане на военно снаряжение като помощ за Украйна, а не за военна намеса на Алианса, предаде Ройтерс. Според него планът на руския президент Владимир Путин е "напълно неприемлив".

Американският милиардер и основател на "Отворено общество" Джордж Сорос заяви, че конфликтите в Европа заплашват устоите на световния ред, наложен след края на Втората световна война, предаде РИА Новости.

Сорос е добавил, че силите, които трябва да осъществяват контрол за запазването на този ред, към които се отнасят ЕС и САЩ, в момента са се концентрирали върху вътрешните си дела, поради което е възникнал "властови вакуум".