Френски журналисти заснеха тракийските съкровища, които ще гостуват в "Лувъра"

Бизнес-среща и филм за Казанлък са съпътстващите събития

Кметът на община Казанлък Галина Стоянова обсъди днес с френския културен аташе Давид Вейзман предстоящата българска изложба в „Лувъра“ в Париж. В нея са включени и съкровищата от Долината на розите и тракийските царе. Нейните забележителности и тези на Казанлък ще бъдат показани във филм и презентация в българското посолство в Париж. Събитието ще предшества българската изложба в "Лувъра".

Бизнес-делегация от Казанлък ще посети Париж на 15 април в рамките на голяма бизнес среща между Франция и България, обявиха кметът Стоянова и културният аташе Вейзман.

Експонатите ще бъдат изложени от 15 април до 20 юли. Освен артефактите от Казанлъшката долина, в музея ще гостуват Панагюрското, Рогозенското, Боровското, Свещарското, Летнишкото, Дуванлийското съкровища. В Париж ще бъдат показани и предмети от бита на траките – керамични и бронзови съдове, монети. В мащабното представяне на съкровищата на България участват 325 експоната с общо 1628 предмета. Те са така подбрани, че да дават най-пълна представа за бита и културата на одриси и гети.

Водени от аташе Вайзман, екип от журналисти от най-влиятелните френски медии дойде днес Казанлък, за да заснеме всички тракийски съкровища, които ще гостуват в българската изложба в „Лувъра“.

Журналистите са посетили Казанлъшката тракийска гробница, гробниците „Голяма Косматка“, „Оструша“, „Шушманец“ и трезора на историческия музей „Искра“, където се съхранява голяма част от находките, открити в Долината на тракийските царе. На френските читатели ще бъде показано не само великолепието на тракийските съкровища, но и архитектурните паметници и местата, където са били открити.