220 пана в метрото на Париж рекламират тракийското ни злато в Лувъра

Животът

03-02-2015, 07:05

Снимка:

Sofia Photo Agency

Автор:

varnautre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Тракийското злато отлетя за Москва

Стъпваме в Лувъра с тракийското злато

Очаква се изложбата да бъде разгледана от 4 млн. потенциални посетители на най-големия музей в света

С 220 големи пана в метрото на Париж ще бъде рекламирана изложбата с тракийските ни съкровища, която на 14 април 2015 г. ще бъде открита официално в Лувъра. Вчера в София пристигна и група от 6-има френски журналисти от най-тиражните издания като "Монд", "Фигаро", "Еспрес", "Конесанс дез ар", за да се запознаят с шедьоврите на древното изкуство в нашите земи.

Много трудно е да се назове конкретна сума на застраховката на безценните експонати, които ще пътуват за френската столица, но тя се измерва с десетки милиони евро, така че ще е необходима държавна гаранция при транспортирането им. За първи път съкровищата ще пътуват с два типа транспорт. По-голямата част тръгва със самолет, а само най-тежките - с камиони, разясниха вчера френският посланик в София Ксавие Лапер дьо Кабан и културният аташе Давид Вайзман.

За предстоящото най-голямо българско културно събитие в Париж от 1900 г. насам се пише и говори не от вчера. Изложбата "Епопеята на тракийските царе: археологически находки от България" ще покаже в Лувъра 1628 артефакта от 17 български музея. Тя ще продължи до 20 юли и се очаква да бъде разгледана от 4 млн. потенциални посетители на най-големия музей в света. Паралелно с изложбата във френската столица ще тече български културен сезон, посветен на съвременното изкуство, ще бъде организиран научен семинар за българската археология, както и бизнес форум, целящ да стимулира инвестициите в икономиката и туризма на страната.

Освен вернисажа на 14 април, на който се очаква присъствието на видни френски политици, ще има и още два - на 15 април за меценатите и на 16 април за пресата. Три френски изложби също ще гостуват в България - едната, в София, ще покаже съкровището от вила Боскореале край Помпей, втората, в Пловдив, ще разказва за Древен Египет, а третата във Варна, Бургас, Казанлък и Враца, ще е с гравюри на Андре Дерен.

Разбира се, организацията на подобно мащабно събитие изисква много средства. В края на миналата година бе създадена асоциацията "Приятели на Лувъра в България", която си постави за цел да привлича дарения за подпомагане на изложбата и която изчисли, че за реализацията ѝ ще са необходими поне 900 000 евро. Макар да няма практиката да финансира гостуващи изложби, Лувърът отпусна 360 000 евро, необходими за пространственото оформление на експозицията в 4 зали на крилото Ришельо, за каталога и популяризирането на събитието във Франция.

До 31 януари т.г. 20 български и френски компании също са се включили като спонсори с над 130 000 евро, а още 30 са изявили готовност да направят дарения. Посолството на Франция у нас също участва със 110 000 евро. Останалите около 300 000 евро обаче все още не достигат

Така че финансовият принос на всеки българин, дори и със скромна сума, ще е много ценен за каузата. Кампанията за публични дарения под мотото "Трябва да се премени, за да отиде в Париж", която официално стартира вчера, е насочена към набиране на средства за една съвсем конкретна цел - реставрацията на 36 експоната (част от тях съставени от по няколко дребни предмета), които или са били реставрирани за последен път много отдавна, или никога не са показвани пред публика и ще направят дебюта си в Париж. Парите от индивидуалните дарители ще бъдат събирани чрез специален сайт.

На адрес www. restavriramezaedno.bg е показан всеки древен предмет с описание на състоянието му, от какви реставраторски дейности се нуждае и каква е сумата, необходима, за да придобие вид за експониране. Желаещите да се включат с дарение според джоба си могат да предоставят средствата по най-удобния начин, било с превод по банкова сметка, било по електронен път, а малко по-късно ще стане възможно и чрез есемес. Парите ще бъдат събирани във фонд на Комитета за подпомагане на изложбата на български антики в Лувъра. Големи афиши в метрото, на летището и на ключови места в София също ще призовават българите да станат меценати

Сумите, необходими за реставрацията на предметите, са много различни. Те се движат в диапазона от 154 лева за три глинени предмета с магическо предназначение от могила Мушовица, некропол при Дуванлий, до 3960 лв. за възстановката на бронзово огледало от същата могила.

На този фон се открояват два предмета. Единият е избран за знак на кампанията - параден наколенник от сребро с позлата от регионалния исторически музей във Враца. Само за този шедьовър на тракийското изкуство от нашите земи, открит край Враца през 1965 г., са необходими 30 000 лева.

Другият е бронзова хидрия от III в. пр. Хр. също от могила Мушовица, която е силно фрагментирана и за реставрацията ѝ ще бъдат изразходвани 24 750 лева. Общата сума, която трябва да бъде събрана, е 53 000 евро. Тя ще покрие вече направените рестраврации, както и тези, които се извършват в момента.

Сроковете са кратки - на 23 март всички експонати трябва да потеглят за Париж. Основната част от реставрационните работи се извършват в Националния исторически музей в София, както и в Националния археологически институт с музей към БАН. Само най-тежките каменни стели и мраморите се реставрират на място в музеите, в които се съхраняват. От българска страна по реставрацията работят 15-20 души, 5-има реставратори от Франция също се включиха в екипа.

Общественото или народното меценатство има големи традиции във Франция. Лувърът също прибегна до този начин на набиране на средства през 2013 г. за реставрацията на една от най-прочутите си скулптури - 30-тонната Победа от Самотраки. Тогава индивидуалните дарители събраха 1 млн. евро, като даренията варираха от 1 до 8500 евро.

Така че днес ние можем да направим същото - да реставрираме заедно нашите съкровища, които ще ни представят в Лувъра като велика древна цивилизация. Имаме си и подходящата поговорка за това: "Капка по капка - вир става".