България не бива да бъде въвличана във военен конфликт

Всякаква тема, свързана с военни действия, не е приемлива за народа, подчерта премиерът

Категорично, ясно и точно съм казал, че България не бива по никакъв начин да бива въвличана в подобен конфликт. Това каза премиерът Бойко Борисов в рамките на парламентарния блиц контрол на въпрос за военния конфликт в Украйна, предаде репортер на Bulgariautre. „Българският народ е миролюбив и всякаква тема, свързана с военни действия, не е приемлива за народа като такъв. Оставям политиците настрани. Това не може да е популярна тема. Не може някой лекомислено да дава съгласие – камо ли за подобна техника”, подчерта министър-председателят.
„Единственото, за което е говорено, е за изнесени щабове в няколко държави, но те са логистични – не са свързани с каквато и да е военна техника. На министър Ненчев съм му казал категорично да не поема каквито и да е ангажименти. Ние сме парламентарна република и ако такава тема бъде поставена, трябва да се реши тук”, заяви Борисов.

„От президента не съм чул да поема ангажимент, след този въпрос мога да питам и ще ви отговоря. Говорих с министър Ненчев, тъй като той отива на среща на НАТО в Брюксел. Дал съм категорични разпоредби по тази тема. За наше най-голямо съжаление, Минското споразумение не се спазва и войната си се разраства и то с чудовищни размери. Това е много близко до нас – на 400-500 км. От другата страна имаме „Ислямска държава”, бежанци от Сирия. Ако нещата продължават така в Украйна, нищо не гарантира, че няма да бягат хора оттам. Нашата голяма надежда всичко това да приключи не е факт”, допълни премиерът.
Според него по темите, свързани с военно присъствие и участие, няма партия, която да има правото да си позволи да вземе решение.

„Ще организираме хуманитарна помощ. Гинат хора, мизерстват, а те са на непосредствена близост и сме длъжни да направим, да обединим усилия и парламент, и правителство. На разположение сме да направим необходимото за хора, които са там”, увери Бойко Борисов.
„Ние къде ли не помагаме. Участваме в солидарност на много места по света. Тук сме длъжни и би било хубаво да отидат хуманитарни конвои”, заяви министър-председателят.

Не искаме война с Русия – не ни е в приоритетите, заяви в отговор на друг въпрос премиерът. „Не сме антируски настроени, за да се търси участие на българи във военен конфликт. Ние с руската страна не сме влизали в такива конфликти – нашите конфликти с тях са в чисто бизнес отношения – купуване на най-скъпия газ”, допълни Борисов.

Той каза още, че в последните дни конфликтът става все по-кървав и тежък. „Това вече на нищо не прилича. В 21-и век хора да гинат в сърцето на Европа – не е приемливо. Сигурно до дни ще имаме анализ има ли лица от български произход, които искат да дойдат в България. След като бежанците от Сирия, от Ирак и откъде ли няма, всеки ден като наплив върху южната ни граница, е напълно възможно да дойдат и на другата ни граница. Трябва да сме подготвени и да покажем съответната помощ”, допълни премиерът.
Министър-председателят Бойко Борисов добави, че се работи много активно, така че препоръките в доклада на ЕК да бъдат изпълнени. „Борбата ни ще бъде мониторинговият доклад да отпадне и да бъдем давани за пример пред Румъния. В момента съм възложил на правосъдния министър план, който да приемем като програма, стратегия, във връзка с доклада на ЕК. В рамките на седмица ще бъдем готови по всички тези теми и ще има план”, заяви премиерът.