Ген. Михов: Щабът на НАТО не означава подготовка за война

Парламентарната комисия по отбрана би трябвало да участва повече във формулирането на българското участие в многонационалния щаб

Не мисля, че обществото е напълно запознато с организационната структура на България като съюзник на НАТО и Европейския съюз, защото и двата съюза градят своята отбранителна политика на базата на съюзните възможности на всяка отделна страна, каза председателят на комисията по отбрана в Народното събрание ген. Михо Михов в коментар на информацията, че в България ще бъде установен многонационален команден щаб на Алианса. 

"Този координационен център не би трябвало да изненадва обществеността, нито да бъде приеман като подготовка за война или подготовка на Русия за война по нашите земи и въздушни и морски пространства", отбеляза Михов в интервю за БНР.

„Не, това не бива да се случва и аз най-малко допускам такова нещо, но всяка една страна готви своите Въоръжени сили, разбира се, за война или кризи от военен характер. Не бих казал, че няма заплахи за нашата сигурност и спокойствие. Всички ние виждаме, че може би става дума не за сблъсък на отделни държави с различни политически системи, а за сблъсък между цивилизации и култури. Това е по-опасното, предвид очерталите се 10 и повече коридора за миграция - и на мюсюлманската, и на европейската, а бих казал и на латиноамериканската цивилизация. Тоест има заплахи и от сблъсък на цивилизации и култури, и от сблъсък на интереси", каза Михов в отговор на въпрос за вероятността България да бъде превърната в плацдарм за атака срещу Русия.

Парламентарната комисия по отбрана би трябвало да участва повече във формулирането на българското участие в многонационалния щаб, коментира ген. Михо Михов: „Комисията по отбрана, макар и да не е привличана при водене на разговорите на външните министри на Англия, САЩ и на генералния секретар на НАТО Столтенберг, както и Комисията по външна политика, би следвало да бъдат по-активни и да имат представа за генезиса на разговорите, а не в крайна сметка, когато трябва да се вземат отговорни национални решения, и то със законодателно ниво, тогава да се търсят тези комисии. Сега ние сме пропуснати. Имаме такова намерение - да проведем съвместно заседание на двете комисии, но най-вероятно ще изчакаме завръщането на министъра на отбраната от Брюксел в края на седмицата, за да имаме по-реална представа какво се иска във военно-политически план като ангажименти от България и какви са ни съюзните задължения. Трябва да се съпоставят тези неща.

Ситуацията с липсата на пари за въздушна защита е много сериозна, заяви ген. Михов, като по този начин потвърди думите на главнокомандващия военновъздушните сили ген. Румен Радев: „Аз напълно споделям тревогата на ген. Радев и, както се казва, не ми се иска да бъда на негово място като командващ Военновъздушните сили на 102-годишна авиация - да има срама, а и България като цяло да има срама охраната на въздушното пространство да се раздели на териториален признак, едва ли не при Третата българска държава: едни - от Северна, други - от Румелията и прочее неща. Има такава опасност и готовността на членовете на комисията по отбрана да запознае като цяло парламента вече е налице и надявам се да не стигнем до това България да бъде охранявана с въздушни елементи на други съюзни страни, та дори от Европа или от съседните Турция, Гърция и Румъния. Но политическата решимост, готовността да модернизираме, не само въздушните си сили, а и сухопътни и морски, вече трябва да е налице, дори и за цената на заем.

Техниката, която сега експлоатира Българската армия може да се увеличи като изправна и най-важното е министърът на отбраната да намери кураж и да внесе в Министерския съвет отдавна чакащия документ програма за превъоръжаване, каза още ген. Михо Михов.