Плевнелиев предложи да подпишем двустранен договор за добросъседство с Македония

Идеята бе подкрепена и от македонския президент Георге Иванов

Президентът Росен Плевнелиев разговаря днес на „Дондуков“ 2 с президента на Република Македония Георге Иванов, който пристигна в България, за да отдаде почит пред паметта на първия демократично избран президент на България (1990-1997 г.) д-р Желю Желев, съобщиха от прессекретариата на държавния глава. 

"С активната си дейност като държавен глава, както и като основател на Балканския политически клуб, д-р Желю Желев работеше за засилено сътрудничество и още по-тясна интеграция между държавите от региона, като неделима част от обединена Европа, беше посочено по време на срещата", заяви Иванов. Президентът на Македония изрази благодарността си за решителната подкрепа на България и лично на президента Желю Желев за това, че страната ни първа призна Република Македония с нейното конституционно име. 

Президентът Плевнелиев подчерта, че делегацията на най-високо равнище от Република Македония, е важен знак за отношенията на добросъседство и приятелство, които България и Република Македония изграждат. "Страната ни подкрепя усилията на Република Македония за европейска и евроатлантическа интеграция", заяви българският държавен глава. 

„В процеса на европейска интеграция България успя да реши и най-трудните въпроси в отношенията със своите съседи. Време е да покажем, че делата се припокриват с думите и да подпишем двустранния договор за добросъседство, с което да дадем ясен знак пред Балканите и Европа, че България и Република Македония са свързани от истинско приятелство“, подчерта още Росен Плевнелиев. Президентът Иванов изрази готовността на Република Македония за подписването на този договор с България. 

"Живеем в динамично време и трябва да използваме всяка възможност за развитие на двустранните отношения – икономически и културни, за изграждането на транспортната инфраструктура, която свързва двете държави", посочи по време на срещата президентът Иванов. Той добави, че в Република Македония има много приятели на България, които биха се радвали на по-чести културни прояви от страната ни и на излъчването на повече български филми.