Борисов: Ще положим усилия да помогнем на Македония за членството в ЕС и НАТО

България продължава да отстоява необходимостта от подписване на договор за добросъседство и сътрудничество

Ще положим усилия да направим така, че да не сме пречка на нашите толкова близки съседи от Македония, а да им помогнем за членството в ЕС и НАТО. Това каза министър-председателят Бойко Борисов в рамките на парламентарния контрол в отговор на питане за политиката на правителството по отношение на Република Македония, предаде репортер на Bulgariautre. „Те от време на време имат малко по-изявена проява в областта на национализма, но с повече такт, умения и разбиране ще минем през този период”, посочи премиерът.

По думите му политиката, която правителството провежда по отношение на Македония, остава непроменена и последователна. „България подкрепя европейската и евроатлантическата интеграция на Македония. Изразили сме готовност да обсъждаме и да окажем експертна помощ по конкретни въпроси, свързани с нашия опит, за да успее страната да постигне напредък както в членството й в ЕС, така и в НАТО. Ясно сме заявили очакванията си, че Македония ще положи усилия за изпълнение на всички критерии и условия за членство в ЕС, включително принципа на добросъседство. Единствено европейската интеграция на страните от региона ще спомогне за утвърждаване на мира и стабилността в Югоизточна Европа”, допълни Борисов.

Той посочи, че България ще продължи да отстоява необходимостта от подписване на договор за добросъседство и сътрудничество, който остава основен приоритет. „Договорът не представлява никакви допълнителни искания към Македония и ще придаде правно-задължителна сила на политическите договорености, постигнати в декларацията на министър-председателите от 1999 г. В рамките на програмния период 2007-2013 г. България и Македония успешно си сътрудничат по Програмата за трансгранично сътрудничество България-Македония с общ бюджет 19,9 милиона евро. Обявени са три отворени покани за проектни предложения, сключени са 103 договора за 22,3 милиона евро. Разплатените средства към партньорите от двете държави са в размер на 13 милиона евро. Проектите са основно в областта на туризма, културния обмен, подобряване на икономическото състояние в трансграничния регион и подобряване на местната инфраструктура”, поясни премиерът Бойко Борисов.

За програмния период 2014-2020 г. България и Македония ще продължат да си сътрудничат по Програмата за трансгранично сътрудничество България-Македония. „Общият бюджет е 19,4 милиона евро с проекти за опазване на околната среда, развитието на туризма, развитието на конкурентоспособността на трансграничния регион за двете страни. Очаква се програмата да бъде одобрена през юни 2015 г., като дейностите по нея ще се изпълняват до 2022 г.”, подчерта премиерът.

По думите му откриването на ГКПП може да става единствено и само с акт на Министерски съвет по условия и ред, определени в международното споразумение и договор между двете страни. „България няма подписано актуално споразумение с Македония за откриване на КПП. Спогодбата между двете държави от 1999 г. би следвало да бъде актуализирана, така че да отговаря на съвременните условия.

Пътят Струмяни – Микрево – Раздол – Клепало – граница Република Македония с дължина 30 км е подходящ отходен път за нов КПП. Изготвен е технически проект за рехабилитация, реконструкция и ново строителство на пътя. Включването на проектите в плана „Юнкер” и съвместното им правене с Македония е прекрасна идея”, поясни Борисов.

„Имаме доста заявки от страна на македонската страна за среща на високо равнище. Надявам се в следващите една-две седмици да го придвижим”, заяви премиерът.

Той обясни, че е започнала съвместна работа между академиите на науката на България и на Македония. „Договориха се към 40 съвместни проекта. По 30 от тях вече се работи успешно. В това отношение и този подход също е правилен, защото учените и историците си имат техен стил на разговор, могат да си спорят, да си говорят, но това не дава отражение на политиката между двете страни”, подчерта Бойко Борисов.

Министър-председателят честити от парламентарната трибуна рождения ден на депутата от БСП Корнелия Нинова и й пожела да е жива и здрава и все така умна и красива. „Дълбоко вярвам, че ако се стараем да обединяваме усилия, ще е по-добре за страната и всички нас”, добави Борисов. Преди това председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов й подари букет.