Въвеждат вечерен час в бежанските центрове

За това се договориха ДАБ и над 10 неправителствени организации

Държавната агенция за бежанците (ДАБ) налага вечерен час във всички настанителни центрове. Това заяви председателят на агенцията Никола Казаков на брифинг след подписване на споразумение за сътрудничество с неправителствени организации.

По думите на Казаков такъв вечерен час е бил наложен още по време на миналия му мандат на този пост и той недоумява защо изобщо е бил отменен. По думите му заповедта ще влезе в сила още идната седмица, тъй като това е мярка, която обезателно трябва да бъде приложена и за улесняване работата на държавата, и за повече сигурност на бежанците.

С влизане в сила на наредбата нелегалните емигранти със статут на бежанец у нас ще може да са извън центровете до 22 часа лятно време и до 20 часа зимно.

Казаков призна, че преди е имало жалби и оплаквания при въвеждането на вечерния час, но с времето бежанците са свикнали и е имало ред. Според него бежанците трябва да се контролират и да се преброяват, за да има отчетност в настанителните центрове и да не се допуска влизането на външни лица.

Със същата цел доброволците от неправителствените организации ще влизат в центровете с уверения и по списък.

Днес Агенцията по бежанците подписа споразумение за сътрудничеството с над 10 неправителствени организации, с които ще работи съвместно, за да може да се допринесе максимално за търсещите закрила у нас. Споразумението е безсрочно, като то ще спомага за утвърждаване на международното право и стандартите в тази област.