В бежанските центрове има близо 3 700 емигранти

90% от тях приемат страната ни като трамплин за Западна Европа

В бежанските центрове в момента има близо 3 700 бежанци. Огромната част от тях са сирийци, съобщи председателят на Агенцията за бежанците Николай Чирпанлиев прд БНР.

По думите му проблем е, че агенцията предлага работа на бежанците, но голяма част от тях отказват да бъдат наемани.

"В момента у нас има шест центъра за настаняване на бежанци с капацитет общо 6 000 души. Недостигът на социални работници е основен проблем", посочи председателят на Държавната агенция за бежанците Николай Чирпанлиев и допълни, че: "Швеция приема около 60 хиляди бежанци на година. Нашите са 10-12 хиляди, т.е. шест пъти повече, но те имат 4 000 човека, които работят. В нашия център в Харманли, където в момента имаме около 2000 души, трябва да има 200 социални работници, а там има един".

Според Чирпанлиев, 90 процента от бежанците у нас приемат страната ни като трамплин за Западна Европа. Показателен е фактът, че в Харманли от 350 деца на бежанци само едно ходи на училище и така интеграцията става още по трудна.

Ангел Ангелов от Агенцията по заетостта съобщи, че няколко трудови борси са организирани в центровете, където са настанени бежанци. Едва 115 души са пожелали да работят.

Преобладават хората със средно образование и с висше образование. Има и готвачи, бармани, търговци, има инженери, също така учители по английски, т.е. хора с възможности", поясни Ангелов.

Пред Агенцията по заетостта има и други проблеми - бежанците не знаят български, нямат необходимите документи, за да докажат квалификацията си и факта, че жените категорично отказват да работят, а искат само да гледат деца.