"Фрийдъм хаус": България е сред най-свободните държави

Това показва последния доклад на правозащитната организация

България е сред страните в света, оценени като напълно свободни в последния доклад на правозащитната организация “Фрийдъм хаус”. Страната е получила оценка 2 по 7-степенната скала, като 7 е най-ниската оценка, предаде "24 часа".

Оценка 2 страната ни получава по показателите “състояние на политическите свободи” и “състояние на гражданските свободи”.

В доклада се преценява състоянието на свободата в 195 страни и 15 територии, като се отбелязва, че 61 страни са станали по-малко свободни през 2014 г., а само в 31 положението със свободата се е подобрило.

Свободата по света бива обезпокоително ограничавана и 60% от световното население, или 2,6 млрд. души, живеят в страни, които не са напълно свободни, отбелязва “Фрийдъм хаус”.

Тероризмът е оказал катастрофално влияние върху страните в Африка и Близкия изток. Сирия е наредена сред страните с най-лошо състояние на свободите в света, тъй като там вече четвърта година бушува гражданска война, а “Ислямска държава” е разширила действията си.

Единственият оазис на свободата в Арабския свят е Тунис, където успешно се проведоха демократични избори. Тунис е единствената арабска страна със статут “свободна” в доклада.

Крим се оценява отделно за първи път и получава статут “несвободен”, тъй като татарите и други малцинства са лишени от правата си.

Русия също е “несвободна” заради преследавнето на инакомислещите и хомосексуалистите.