№ 61 сме в света по свобода на икономиката

Новините

13-01-2012, 10:55

Автор:

в. Труд

Всичко от Автора

Най-свободните икономики в света са Хонконг и Сингапур

”Труд” съобщава, че България заема не особено престижното 61-во място в светованата класация по икономическа свобода на фондация „Хертидж” и „Уолстрийт джърнъл”.

У нас партньор за изследването е Институтът за пазарна икономика (ИПИ).

Според данните страната ни е в групата на средняците. Според проучването попадаме в трета - “В”, група по свобода. В изследването са включени общо 184 държави. Страната ни се нарежда непосредствено след държави като Албания, Македония, Ямайка, Руанда. След нас обаче остават страни като Румъния, Франция, Полша, Словения, Португалия, Турция.

Европа се класира последна от всички 6 региона в света по фискална свобода и размер на правителството.

България събира 64,7 точки от 100 възможни и попада в най-масовата група - държави, които не са нито свободни, нито сред страните, в които има множество административни и политически ограничения. Класацията не отразява икономическия потенциал на страните. Така например САЩ са на 10-о място, а източният тигър Китай е чак на 138-о място.

Най-свободните икономики в света са Хонконг и Сингапур, показват данните. В сравнение с 2010 г. икономическата свобода у нас се е влошила, което е и световната тенденция. Според фондация “Херитидж” основната причина за това е, че “неразумните” правителствени разходи не са успели да спрат икономическата криза. Специално за България в анализа се посочва, че е отстъпила позиции по критериите свобода от корупция, държавни разходи и свобода на бизнеса.