Ципов: Светлозар Лазаров ще бъде сменен

Това ще стане след промените в закона за МВР, поясни зам.-министърът на вътрешните работи

След промените в закона за МВР главния секретар на МВР Светлозар Лазаров ще бъде сменен. Това каза замесник министърът на вътрешните работи Красимир Ципов в предаването "Свободна зона" на TV+.

Ципов поясни, че с промените ще се възтанови практиката правителството да предлага кой да заеме поста главен секретар на МВР, а назначаването му да става с указа на държавния глава. Според Красимир Ципов в критериите за длъжността главен секретар , заложени в закона има пропуски.

"Може ли служител в структури в сектор сигурност със седем годишен стаж, от които 1/3 на старша ръководна длъжност, да заема една такава позиция. В случая с Лазаров става дума за човек който даже и не дойде от ситемата на МВР", категоричен е Ципов.

Той определи сегашното състояние на министерстото на вътрешнтие работи с думата “погром”. По думите му отделянето на ГДБОП от структурата на МВР по времето на Цветлин Йовчев и уволняването на близо 1200 служители, е затруднило работата на полицията.

"Всъшност се оказа, че МВР не може да изпълнява основните си функции по противодействие на престъпността , защото за по-малко от година и половина са били съкратени с прекратено правоотношение или пенсиониране множество униформени полицейски служители и въпреки, че имаше едни показни акции за противодействие на битовата престъпност, когато жандармерията престояваше един известен период от време в малките населени места, всички видяха какъв е резултатът. Просто се стигна до там , че към настоящия момент няма възможност за сериозно полицейско присъствие в по- малките населни места", заяви Ципов.