Красимир Ципов: Естествената среда на ГДБОП е в МВР

Балансът между властите при назначаването на главния секретар на МВР трябва да бъде възстановен, смята зам.-министърът

Естествената среда на Главна дирекция за борба с организираната престъпност (ГДБОП) е в МВР. Затова предлагаме с промените в Закона за МВР тази структура да бъде върната там. Това каза в интервю за Bulgariautre зам.-министърът на вътрешните работи Красимир Ципов. С промените, извършени миналата година ГДБОП бе влята в ДАНС. Направена бе симбиоза между служба с контраразузнавателен и аналитичен профил и служба с полицейски правомощия.

В промените на Закона за МВР предлагаме да се възстанови процедурата на избор на висшата професионална фигура в МВР – главният секретар. Тази процедура бе предвидена в закона повече от 17 години, а именно главният секретар да се назначава по предложение на Министерския съвет и президентът на Републиката да издаде указ. Още миналата година заявихме, че промяната на тази процедура внася един дисбаланс в отношенията между различните власти и считаме, че този баланс трябва да бъде възстановен. А именно президентът да има право чрез издаването на този указ да прецени дали предложението на МС на съответната личност за този пост е подходящо.

По повод  твърденията на настоящия главен секретар на МВР Светлозар Лазаров, че с промените се цели пресрочното му освобождавне Красимир Ципов отговори, че не е така. „Няма такова нещо. Ние считаме, че за заемането на такава длъжност са необходими сериозен опит и професионален стаж. По същия начин сме подходили и по отношение на предложението за председател на ДАНС. Считаме, че е необходимо тази длъжност да бъде заета от лице със сериозен професионален опит“, поясни Ципов.

Той бе категоричен, че промените в Закона за МВР  целят осигуряване на нормалното функциониране на всички структури в рамките на Министерството на вътрешните работи и осъществяване на всички необходими мерки и действия, които очакват българските граждани, а именно противодействие на престъпността, превенция, охрана на обществения ред и всички други политики, които МВР осъществява.