Мая Манолова: За състоянието на съдебната система невинни няма

Няма как и ние да не носим своята отговорност, посочи депутатът

За състоянието на съдебната система невинни няма. Това каза на брифинг в парламента депутатът от БСП Мая Манолова, предаде репортер на Bulgariautre. Депутатът уточни, че докладът обхваща управлението на четири правителства. „Няма как и ние да не носим своята отговорност”, посочи Манолова.

„Опитите за това да си прехвърлим топката от едните на другите са неуместни. Коментирали сме подобни доклади и като опозиция, и като управляващи”, каза тя.

Според Мая Манолова е време за решителни крачки. Тя поясни, че подкрепата на опозицията за съдебната реформа е знак за това. „Ние сме готови да поемем и съотговорност заедно с управляващите за тежки промени и реформи. Топката е в полето на Министерство на правосъдието и правителството и те трябва да изпълнят своите ангажименти и с пакет от мерки, и с управленски действия”, подчерта Манолова.

Депутатът Чавдар Георгиев добави, че докладът на ЕК е пореден повод за анализ на съдебната система. „Докладът е очаквано критичен по всички данни, които имаме предварително. БСП споделя общата констатация, че напредъкът в сферата за утвърждаване върховенството на закона е бавен и с недобри резултати, от които се нуждае нашето общество”, заяви Георгиев.

Лидерът на ДПС Лютви Местан от своя страна посочи, че партията няма да бъде опозиция на препоръките на ЕК за посоките, в които трябва да се реформира съдебната система на България. „ДПС като последователна партия на евроинтеграцията ще даде своя принос с целия наличен политически парламентарен ресурс на партията за изпълнение на препоръките на ЕК, за да може в близко бъдеще този механизъм да бъде снет от България. За нас няма никаква драма, дори ще изразим своето задоволство, ако този механизъм бъде преустановен, независимо че това би се случило по време на управление на други политически сили и когато ДПС е в опозиция”, заяви Местан.

Той изрази надежда, че докладът на ЕК ще се използва като водещ ориентир за провеждане на реформите в съдебната система. „В този доклад, в графа положителни оценки, имаме силни редове за решителните действия на прокуратурата и по същия начин прозрачността при назначенията с истинското конкурсно начало”, допълни Лютви Местан.