Цветан Цветанов: В доклада на ЕК виждаме кредит на доверие

Когато има стабилно управление, могат да бъдат реализирани промени, които да доведат до реални действия, подчерта Цветанов

Това, което виждаме в доклада на ЕК – има кредит на доверие, който се дава към днешното стабилно управление. Това каза на брифинг председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов във връзка с доклада на ЕК за напредъка на България, предаде репортер на Bulgariautre.
„За всички е ясно, че когато има стабилно управление, биха могли да бъдат реализирани и съответните законодателни промени, които да доведат до реални действия на изпълнителната власт. С това, което се предприема като стъпки в законодателството и в Закона за МВР, сме убедени, че в предстоящите месеци ще бъде подобрена борбата срещу тежката организирана престъпност, ще бъде възстановено доверието, което имахме към началото на 2013 г.”, посочи Цветанов.

Той е убеден, че за всичко, което ще бъде предприето като промяна в законодателството, ще може да се постига политически консенсус по така приетата актуализация на стратегията на съдебната реформа.
Цветан Цветанов поясни, че е било важно да се постигне консенсус по принципите за приемане на стратегия за съдебната реформа, която да обедини всички парламентарно представени групи. „Това намери отражение в европейския доклад, това е отчетено от ЕК и само в подобен подход на всички парламентарно представени партии ще можем да постигнем цели, които са от полза за българското общество и да започне процедурата по премахването на Механизма за сътрудничество и оценка”, подчерта Цветанов.
По неговите думи след като бъдат започнати действия по приемане на второ четене на промените в Закона за МВР, в предстоящите 10 дни ПГ на ГЕРБ ще внесе устройствен закон за службите и законопроектите, свързани с Военна информация, Национална разузнавателна служба и Национална служба за охрана.

По отношение на избора за главен съдебен инспектор Цветан Цветанов обясни, че това е процедура, която е започвана многократно, но в последните три години не е успяла да постигне политически консенсус за формиране на мнозинство.
На въпрос дали партията предвижда конституционни промени за съдебната реформа, председателят на ПГ на ГЕРБ уточни, че са били приети принципите, свързани с реализирането на стратегията. „Беше заявено от министъра на правосъдието и декларирано от парламентарните групи, че когато се внася законопроект, който цели промяна на Конституцията, трябва преди това да е постигнат политически консенсус. Затова съм обнадежден от това, което демонстрираха всички партии. Нека да бъдем конструктивни, призивът е да вървим към реализиране на стратегията и изпълнение на мерките”, заяви Цветанов.

В коментар на това, че ЕК е отчела, че Румъния има политическа воля за борба с корупцията по високите етажи на властта, Цветан Цветанов посочи: „Ако се върнем в периода есента 2012 г., тогава докладът на ЕК беше с ясна очертана преднина на България пред Румъния. Тревожно е, че в рамките на година и половина Румъния успя да изпревари България. Важно е да фокусираме вниманието си върху корупцията, корупционните схеми и практики, за да може да има правораздаване, което да съответства на очакванията на хората”.