77 години от рождението на Висоцки (видео)

Животът

25-01-2015, 11:16

Снимка:

youtube.com

Автор:

Starazagorautre

Всичко от Автора

Още по Темата:

Спомен за Джон Ленън (видео)

23 години без неповторимия Фреди Меркюри-видео

За 42 години живот - 800 песни и 1100 стихотворения, 30 филмови роли, концерти

Владимир Семьонович Висоцки е най-популярният руски поет, певец, театрален и филмов актьор, и писател. Той е един от най-известните бардове в Съветския съюз. Роден е на 25 януари 1938 г. в Москва.
Висоцки умира през 1980г. на 42 години. Тогава в Москва се провеждат бойкотираните летни олимпийски игри и държавното управление на СССР скрива новината за смъртта му. Въпреки това вестта достига до всички краища на Русия и до чужбина. Западните станции, като „Гласът на Америка“, свирят негови песни, а пред театър „Таганка“, където е работил, се стича огромна тълпа от хора. В деня на погребението му хора има дори по покривите на съседните сгради.
В интервю за радио Свободна Европа известният руски режисьор Юри Любимов си спомня:
„И така, ние го погребахме, като аз имах при това известна доминираща роля. Те [властите] искаха да го погребат тихо и бързо. Москва беше закрит град през 1980 г. по време на Олимпийските игри, и картината стана доста неприятна за тях. Всъщност те излъгаха, като казаха, че ще изнесат ковчега, за да се сбогува множеството с него, а опашката започваше чак от Кремъл. Очевидно, те това си мислеха – как този тип да го измъкнем покрай Кремъл до Ваганковското гробище? Затова и го бутнаха в тунела. Започнаха да трошат портрета му, който поставихме на прозореца на втория етаж на театъра. Камиони с вода помитаха цветята, които хората носеха дни наред и пазеха от невероятното слънце с чадъри, защото беше ужасна жега. И тази огромна тълпа, която се държеше просто перфектно, започна да вика по целия площад: „Фашисти! Фашисти“. Тази картина обиколи света.
Да си спомним за големия Висоцки днес с е дна от най-емблематичните му песни.