Спомен за Джон Ленън (видео)

Изминаха 34 години откакто музикантът не е сред нас

 Днес се навършват 34 години от смъртта на легендарния  Джон Ленън от “Бийтълс”. . Родният му град град обяви, че за последен път ще отбелязва тази дата. От 2015 в Ливърпул възпоменателната церемония ще се провежда на рождената му дата – 9-ти октомври, предаде БНТ.

На 8-ми декември 1980-та година Джон Ленън е застрелян в Ню Йорк, докато се прибира със съпругата си Йоко Оно от звукозаписното студио. Убиецът му Марк Дейвид Чапман стреля в него пет пъти с пистолет и търпеливо изчаква полицията, докато чете “Спасителят в ръжта” на Селинджър. Ленън умира няколко часа по-късно в болница. Марк Чапман получава доживотна присъда.

Музикант, текстописец, общественик, художник, актьор и писател, Ленън е роден на 9 октомври 1940 година в Ливърпул. Смята се за една от най-влиятелните личности в поп културата на XX век. Придобива световна известност като член и водеща фигура в рок формацията Бийтълс. След разпадането на “Бийтълс”, Ленън започва солова кариера.

Албумът му “Имеджин” от 1971-ва е най-популярната му самостоятелна творба. Преди смъртта си Ленън участва в редица демонстрации и инициативи, посветени на мира, съпроводен от съпругата си Йоко Оно.

На днешния ден да си спомним за Джон и музиката, която прави, и която ще остане завинаги в сърцата ни.