Делян Добрев: Не вярвам, че ще има „Турски поток”

Нямаме официален документ, че проектът „Южен поток” е спрян и докато не получим такъв официален документ – проектът съществува

Това каза в предаването по БНТ „Денят започва с Георги Любенов” Делян Добрев, депутат от ПП ГЕРБ и председател на Комисията по енергетика в Народното събрание по отношение на това, че проектът „Южен поток” присъства в управленската програма на партията, представена в петък.
„Има изявления на политици , но те не спират дейностите на корпоративно ниво на компаниите по този проект, именно заради това ние имаме нужда от отговор от руската страна – на корпоративно ниво”, каза той. Добрев обясни акционера на „Южен поток – България ” трябва да каже дали той ще продължи с инвестиционните си намерение или не. По думите му се правят много големи разходи за проекта, но ако няма да има по нататъшни действия по него – няма смисъл да се правят повече разходи. „Вече минаха два месеца от момента, в който обявиха, че „Южен поток”няма да има, а в същото време не се върви в посока на ликвидация на компанията”, заяви Добрев.
Той поясни, че в момента не се извършват никакви строителни дейности, тъй като те са спрени, но Добрев допълни, че ако действията бъдат спрени едностранно – това би било нарушение на акционерното споразумение. „Затова ние няма как да преустановим издаването на разрешителни. Хубавото е, че те не са свързани с големи разходи. Най-малкото, което е - плащат се високи заплати в тази компания. Добре би било, ако ще се прекратява проекта ли в този момент, в който не сме сигурни – да ги пуснем в неплатен отпуск”, заяви Делян Добрев. На въпрос, касаещ разтоварените тръби на пристанище Бургас, депутатът коментира следното: „Те не са за българското трасе, а за морската част на газопровода. Все още са там тези тръби. Случва се нещо много странно, преди два месеца – няма проект, а се извършват някакви дейности”. Добрев добави още, че имено поради това, че няма официално становище за спирането на „Южен поток” от руска страна, затова и проекта присъства в управленската програма на ГЕРБ. По думите му обаче, ако се получи документ за спирането на проекта – той ще бъде махнат от програмата на партията. „Веднага ще отпадне от програмата, защото ако основният инвеститор „Газпром” се откаже да строи „Южен поток”, България няма какво да направи. Нещата не зависят от България, а от този, който дава парите – „Газпром”. „Строителство на газопровод през Турция, за да захрани Източна Европа е все едно да тръгнем от София за Пловдив и да минем през Габрово. Според мен това е неосъществимо. Аз не виждам никаква икономическа логика. Не вярвам, че ще има „Турски поток”, а дори и да го има, ние имаме договор за доставка на газ, в който е фиксирана входната точка и това е българо-румънската граница. Договорът е до края на 2020 година с възможност за удължаване”, каза още Делян Добрев.