Делян Добрев: България може да стане износител на газ

На България не може да се вменява вина за проекта „Южен поток“

Трудно е да дебатираме по проекта "Южен поток" и да мислим как да го възобновим, защото основният акционер реши да се оттегли. Не е коректно да се хвърля цялата вина върху България. Това каза в сутрешния блок на БНТ Делян Добрев, депутат от ГЕРБ и бивш министър на икономиката и енергетиката.

"БСП се опитаха да изкарат Европейската комисия лоша и искаха да изградят този проект въпреки ЕК. Няма смисъл да коментирам писмата на Пламен Орешарски и Драгомир Стойнев. Там става много ясно, че БСП искаше да избегне европейските правила, а те са прости. България да не зависи само от един доставчик на газ, че трябва да има открити и прозрачни конкурси за строителството на този проект. Не мисля, че нещо от това е във вреда за България. Правителството "Орешарски" обяви някакви безумни конкурси и тръжни процедури. После обясняваха, че не знаят за договора, защото бил секретен. Последната година и половина се направиха неща, които бяха напук на ЕК, напук на европейските правила и напук на всякаква логика. Не мога да коментирам защо Русия реши да се оттегли от "Южен поток". Едно е сигурно. На България не може да се вменява вина. Според мен се отдава прекалено голямо внимание на "Южен поток", коментира Добрев.

"Чух много политически спекулации. Няма нищо вярно в информациите, че ще почнем да купуваме много по-скъп газ и ще загубим таксите от транзита. Политиците се опитват да си вдигнат рейтинга. Говори се за загубата на някакви 400 млн., но това са някакви нереални цифри. Ако целият проект струва 4 млрд., няма начин да се печелят по 400 млн. на година. Този проект е просто допълнителна сигурност за България", посочи бившият министър.

"По-важната тема за България мина някак си незабелязано. В сряда Министерски съвет обяви конкурси за търсене на газ и нефт в Черно море. Този газ е собствен и ще бъде по-евтин с 35%, от която и да е алтернатива. В бюджета ще влизат и огромни концесионни такси. От тези находища, основно в "Хан Аспарух", се намират повече от 84 млрд. кубика газ. Това го обявиха инвеститорите. България потребява по 3 млрд. кубика газ. Това означава, че ще задоволим нуждите си за 30 години напред. България дори може да стане износител на газ", каза още Добрев.