5 начина да се „изтриете“ от интернет

Искало ли ви се е някога да изтриете цялата си лична информация от интернет? Това не е толкова просто, колкото трябва да бъде, ето ви обаче няколко лесни стъпки, чрез които ще заличите голяма част от информацията за себе си в мрежата, съобщава cnet.com.
Ако четете това, то много вероятно ваша информация да е достъпна за интернет общността. Няма конкретен начин да премахнете изцяло самоличността си от интернет, но има начини, с които да намалите вашия онлайн отпечатък.
Трябва да знаете, обаче, че премахването на вашата информация от интернет, може да има и неблагоприятни ефекти върху комуникациите с вашите приятели, колеги, съученици или бъдещи работодатели.
1. Изтрийте или деактивирайте вашите акаунти в социалните мрежи, интернет магазините и останалите уеб услуги, които изпозлвате
Социалните мрежи са сайтове като Facebook, Twitter, Google+ и LinkedIn.
Интернет магазините в глобален мащаб са например eBay, Amazon, Gap.com или локалните български интернет магазини, с които се срещате най-често в чрез реклами в социалните мрежи.
Другите уеб услуги могат да бъдат облачни услуги и др.
За да се отървете от тези профили отидете в настройките на профилите си и потърсете възможност за деактивиране, премахване или закриване на профила си. В зависимост от акаунта, можете да го намерите в меню „Сигурност“, „Поверителност“ или нещо подобно. Ако имате проблем с намирането на функцията потърсете в Гугъл „Как да изтрия профила си в…“. Ако не успеете да изтриете профила си, просто променете личната информация като въведете фалшива информация.
2. Премахнете профилите си от сайтове за събиране на данни
Има сайтове , които събират информацията ви, с цел да разберат от какво се интересувате и да се опитат да ви продадат нещо. Ето няколко такива: Spokeo, CrunchBase, PeopleFinder, както и много други. Проблемът с тези сайтове е, че процедурата във всеки сайт е различна, понякога включва изпращане на e-мейли, факсове или попълване на различна документация.
3. Премахнете информацията си директно от уеб сайтовете/форуми
Ако искате да премахнете стара публикация/коментар в форум или блог, ще се наложи да се свържете с администраторите или модераторите по отделно. Потърсете меню „Контакти“ , „За нас“, там трябва да намерите информация с кого да се свържете.
За съжаление, собствениците на уеб страници не са задължени да премахнат автоматично вашите коментари/публикации. Така че, когато се свързвате с тези хора бъдете учтиви и посочете ясно защо искате коментара/публикацията да бъдат отстранени.
4. Изтрийте резултатите на търсачките, които ви засягат лично.
Това включва сайтове като Bing, Yahoo и Google. Всъщност Google имат инструмент за премахване на конкретни резултати от търсене, които ви засягат лично. Например, ако някой е публикувал важна за вас информация, като например номер на банкова сметка, номер на социална осигуровка и др. и няма как да го изтриете от интернет то по- добре и търсачките да не го намират.
5. И накрая, премахнете електронните си пощи.
В зависимост от това в кой сайт сте регистрирали електронната си поща броят на стъпките ще варира. Ще трябва да влезете в настройките на профила си и след това да потърсите възможност да изтриете или закриете профила си. Някой профили ще останат активни известно време в случай, че искате да ги активирате повторно.

И още нещо…
Имайте търпение, изтриването няма да стане за ден. И също така приемете, че има неща, които няма да можете да изтриете окончателно.