Ненчев: Обезпокоени сме от тероризма

Военният министър и генералният секретар на НАТО обсъдиха ситуацията за сигурността в света

България е близо до двете най-сериозни предизвикателства пред НАТО в момента - несигурността в Близкия изток и напрежението в Черноморския регион. Затова страната ни трябва да е част от стратегията на Алианса за отговор.

Около това се обединиха при срещата си генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг и министърът на отбраната Николай Ненчев при срещата си днес, съобщиха от Министерство на отбраната.

Двамата обсъдиха ситуацията за сигурността в света и заплахите, които произтичат към съюзниците.

"Силно сме обезпокоени от това, което става в Близкия изток и ситуацията с Ислямска държава, а от още по-близо следим какво става в Черно море", заяви министър Ненчев и добави, че България полага огромни усилия да устои на нестабилността в тези региони и на бежанската вълна, която има опасност да се увеличи.

Столтенберг и Ненчев обсъдиха и развитието на Плана за действие за готовност (Readiness Action Plan), който беше приет по време на Срещата на високо равнище на НАТО в Уелс миналата година като част от мерките на Алианса за гарантиране на сигурността. Това е основата за засилване на способностите на съюзниците за бързо реагиране на непредвидени ситуации.

Ненчев запозна Йенс Столтенберг с развитието на Доверителния фонд за рехабилитиране на ранени украински войници. България стана водеща държава в този фонд по време на срещата на високо равнище на НАТО в Уелс. Генералният секретар Столтенберг благодари на България за участието в мисиите на Алианса в Афганистан, Средиземно море, Сомалия, Турция и Косово.