Кънев: Реформаторският блок подкрепя промяната в съдебната система

В правосъдието има огромен корупционен проблем, категоричен е съпредседателят на РБ

Искам да изразя подкрепата на Реформаторския блок за промяна в съдебната система. Това каза съпредседателят на РБ Радан Кънев по време на обсъждането на съдебната реформа в Народното събрание, предаде „Фокус“.

„Искам да подчертая, че е опасно и несъстоятелно стратегията на МС да се разглежда като реформа на правосъдието. Тя може да се разглежда като реформа за диалог. Диалог, който включва евентуалната необходимост от Конституционни промени“, обясни Кънев. 

От думите му стана ясно, че когато коментираме съдебната система трябва да си даваме сметка, че депутатите са длъжници на всеки български гражданин. „Длъжници сме заради навика на отлагане на болезнените проблеми, ясно е че трябва да търсим конституционна промяна, но и че темата за реформи в съдебната система не търпи отлагане“, каза той. 

Според Кънев трябва да се говори пряко, ясно и категорично съдебната система има огромен корупционен проблем. „Призовавам да се използваме съдебната реформа за разбиване на мнозинства и да не се подаваме от страх на статуквото защото този страх беше виждан от тях. Призовавам да не допускаме разговора за консенсус на въображаеми гилдии които са засегнати“, поясни Кънев. 

„Задължението ни да погасим този предсрочен дълг отдавана не е на падеж, а отдавна е пресрочен и този вреди от икономически характер. Стотици хиляди граждани са ни напуснали към държави, където има върховенство на закона. Реформата предстои тя не е днес. Целта на реформата не е абстрактна целта на реформата е да имаме успешния отчет какъвто имат румънците, а той се изразява политици и магистрати да влязат в затвора“, посочи Кънев.