Депутатите одобриха стратегията за съдебната реформа

ВСС се разделя на две професионални колегии

Депутатите одобриха актуализираната стратегия за продължаване на реформата в съдебната система, предаде репортер на Bulgariautre. „За” стратегията гласуваха 173 народни представители, четирима бяха „против” и 18 се въздържаха.

Актуализираната стратегия за съдебната реформа се стреми да осигури европейски стандарт на правосъдието и за физическите, и за юридическите лица, както и да превърне съдебната власт в ефективен гарант за върховенството на закона и оздравяването на държавното управление и институциите в страната ни.

Според министъра на правосъдието Христо Иванов приемането на стратегията ще гарантира независимост на съда чрез ефективни мерки срещу корупцията, политическият и икономически натиск.

Текстовете предвиждат ВСС да се измени така, че решенията по кариерни и дисциплинарни въпроси за съдии да се вземат от колегия, включваща мнозинство от съдии, избрани от съдии, а за прокурори и следователи – от колегия на прокурорите и следователите. Разделянето на ВСС на две професионални колегии среща предимно одобрение в магистратските среди.

Парламентът прие и предложение, направено от Михаил Миков, което предвижда стратегията да е основа за законодателни промени, управленчески действия, анализи на системата.

Преди гласуването вицепремиерът Меглена Кунева обясни от парламентарната трибуна, че вероятно няма един-единствен модел за реформа. „Дали ще е постоянен, дали ще е временен – да видим дали това е най-добре за България. Важно е диалогът да се води спокойно, да се претеглят всички аргументи. Нищо не е завинаги. Всички сме с желание да създадем съвършената съдебна система, но понякога трябва да си припомним една английска поговорка, че перфектното е враг на доброто”, заяви Кунева.