Две големи гръцки банки поискаха държавна помощ

Южната ни съседка се готви за сътресения след парламентарните избори

Дни преди предсрочните парламентарни избори в Гърция, централната банка на южната ни съседка се готви да защити финансовия сектор на страната от нови сътресения. За тази цел Атина поиска от Европейската централна банка да одобри извънредна стендбай кредитна линия,  съобщи bTV.
Решението идва след като две големи местни банки (Euro Bank и Alpha Bank) поискаха да използват средства от държавния фонд за ликвидност при извънредни ситуации, пише електронното издание на в. Катимерини. Очаква се масово теглене преди вота на 25 януари.
„Изпратихме искане до ЕЦБ за ликвидна подкрепа на всичките четири големи банки, за да имаме щит за банковата система”, обясни неназован представител на централната банка. Всяка финансова институция ще може сама да прецени дали да се възползва от помощта.
Очаква се изборите да бъдат спечелени от крайно лявата СИРИЗА, която иска да обяви за незаконно отнемането на жилища за неплатени ипотеки под 300 000 евро. Анализатори очакват несигурност и непредвидими политически решения през следващите месеци.

При подобна ситуация през 2012 г. се стигна до масово теглене от банките.