Гърция арестува предполагаеми джихадисти

Свят

17-01-2015, 22:04

Снимка:

pixabay.com

Автор:

Яница Танева

Всичко от Автора

Операцията е свързана с предотвратените атентати в Белгия

Най-малко четирима души са задържани днес в Атина в рамките на разследване на джихадисткото ядро, разбито тази седмица в Белгия, докато се готвело да извърши атентати, предаде БТВ, цитирайки АФП.

Служителите на полицията за борба с тероризма се опитват установят дали действително сред арестуваните е Абдулхамид Абаауд.

27-годишният белгиец от марокански произход е сочен за организатор на осуетените в четвъртък атентати. Идеологът на предотвратеното нападение е свързан с терористичната групировка „Ислямска държава” и бил в Сирия, откъдето се е завърнал наскоро.

Белгийските медии допълват, че предотвратеният атентат е бил планиран за вчера и е възможно да е бил свързан с разпространяването на френския сатиричен седмичник „Шарли Ебдо”.

Малко преди антитерористичната операция в четвъртък вечер бе съобщено, че продавачи на вестници в Белгия са получили заплахи да не разпространяват изданието, а по-късно бе пояснено, че автори на заплахите са били застреляните във Вервие терористи.

Арестите идват на фона на продължаващи спецоперации срещу „спящи клетки” на екстремисти в Белгия, Германия, Великобритания, Франция и др.

Междувременно, мароканските власти неутрализираха терористична група, която е вербувала мъже за екстремистката групировка „Ислямска държава”. Задържани са 8 души, включително бивши затворници, обвинени по-рано в тероризъм. Арестите са извършени в градовете Мекнес, Ел Хаджеб и Ел Хосейма, съобщиха от вътрешното министерство на кралството.