Ева Паунова: Латвийското председателство ще подкрепи създаването на разпределителни центрове за газ в Европа

Друга важна стъпка за постигане на енергийна диверсификация е създаването на общ механизъм за договаряне на доставки на газ от името на целия ЕС

Радвам се да видя, че Латвийското председателство стои здраво зад създаването на европейски енергиен съюз. Това изисква реорганизация на енергийната политика и инфраструктура на континента и осигуряване на сигурност за енергийните доставки. 

Това коментира българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП Ева Паунова по повод приоритетите на Латвийското председателство на Съвета на ЕС, които бяха представени днес по време на пленарната сесия на Европейския парламент в Страсбург, съобщиха от пресцентъра на ГЕРБ. 

Ева Паунова подчерта, че енергийната диверсификация е особено важна за страни като Латвия и България, които са силно зависими от външни доставчици на газ. Страната ни може да играе важна роля за повишаване на енергийната сигурност на Европейския Съюз, ако на нейна територия е изграден общ разпределителен център на газ за държавите-членки. "С изграждането на такъв хъб, България ще се превърне в движеща сила за осъществяването на Европейски енергиен съюз. Ще са ни нужни обаче финансови и спомагателни инструменти за създаването на необходимата инфраструктура, за което разчитаме на подкрепата на Съвета на ЕС", допълни евродепутатът. 

Друга важна стъпка за постигане на енергийна диверсификация е създаването на общ механизъм за договаряне на доставки на газ от името на целия ЕС – основен елемент на енергийния съюз. Този механизъм ще даде на Европа по-обединена и по-силна пазарна позиция и ще предотврати монопола на енергийни доставчици, които в момента се възползват от фрагментираните енергийни пазари на страните в Съюза. "Трябва ни по-голяма политическа воля за създаването на такъв механизъм и се надявам Латвийското председателство да постави този въпрос на дневен ред", подчерта Паунова.

Развитието на енергийната инфраструктура в Европа е ключов приоритет за България, който беше обсъден на 12 ти януари по време на среща между премиера Бойко Борисов, вицепремиера Томислав Дончев, комисар Мигел Ариас Канете и заместник-председателя на Европейската комисия Марош Шефчович. Лидерите взеха решението да бъде създадена Работна група на високо равнище, която ще отговаря за напредъка по най-важните проекти за трансгранична диверсификация. Първата среща на групата ще се състои в България през януари месец.