Синдикатите: Контролът върху пенсионните фондове неминуемо трябва да бъде ясен и точен

Атанас Кръстев, КТ "Подкрепа": Хората трябва да имат право на избор спрямо пенсионните фондове

"Хората трябва да имат право на избор спрямо пенсионните фондове. Съществуват държави, в които подобни пенсионни фондове са движеща сила на икономиката, а България може да се възползва от натрупания им опит в тази сфера" заязи за радио "Фокус" - Пловдив Атанас Кръстев, лидер на КТ "Подкрепа" в града. По думите му, механизмът, който страната ще избере, трябва да бъде изключително прагматичен и да защити както икономическите интереси, така и чисто човешките в момента, в който хората ще започнат да получават пари от песнионните фондове.
"Не може да имаме възможност да си избираме откъде да си купим хляб, а в същия момент да има варианти, според които, ако не се посочи един пенсионен фонд, трябва задължително, по правилата на закона, да се осъществи преразпределяне във фонд, който хората дори не познават", категоричен е Кръстев. Според него информативността, касаеща пенсионните фондове, е доста слаба и недостатъчна. Наложително е да се работи по този въпрос, за да може хората не само да бъдат запознати, а и да знаят какво точно се случва с парите им. Контролът върху пенсионните фондове неминуемо трябва да бъде ясен и точен, каза още лидерът на КТ "Подкрепа" в Пловдив. Той допълни, че съществуването на пенсионни фондове във всякакъв един вариант, частни или други, представлява вариант на нормално общество, което е доказало, че това е начина, по който се върви напред и се работи.
Атанас Кръстев подчерта, че пенсионната реформа трябва да има не само своята икономическа логика, а да притежава и човешко лице. По думите му, замразяването на пенсионната реформа се налага до определен момент, тъй като така или иначе ще се направят реформи в пенсионно отношение.